Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Analiza požara s predstavniki gasilskih enot

V ponedeljek, 14.10., so se v Pomniku miru zbrali predstavniki gasilskih društev, civilne zaščite ter drugih organizacij, ki so bili kakorkoli udeleženi pri gašenju in sanaciji avgustovskega požara na Cerju.

Po uvodnem pozdravu župana občine Miren-Kostanjevica, Mauricija Humarja, je Simon Vendramin, poveljnik gasilske enote Nova Gorica predstavil kratko analizo požara in izpostavil namen srečanja.

Dobra analiza stanja, izmenjava mnenj in izkušenj so ključni pogoji za izboljšanje dela vseh vključenih deležnikov v prihodnje. 32 udeležencev okrogle mize je izpostavilo težave,  s katerimi so se srečevali pri gašenju požara. Seveda niso manjkale tudi pohvale. Vsi so si bili enotni, da je za hrano in pijačo odlično poskrbela Civilna zaščita Občine Miren – Kostanjevica in to tekom celotne akcije. Razdelili so 972 obrokov in sendvičev ter 1500 plastenk vode. Dean Bizjak, poveljnik CZ Občine Miren – Kostanjevica je pohvalil Gostilno Kogoj in trgovino Mercator v Mirnu, ki so  hrano tudi pripravili.

Nekaj več izzivov so imeli v sektorizaciji in logistiki. Med drugim tudi v radijskih zvezah, saj so prvotno sprejemno mesto postavili bližje požaru in pod električno napeljavo. Kasneje so mesto premaknili v Opatje selo.

Kot že vemo,  je gašenje požara onemogočala močna burja, ki je povzročila več preskokov ognja čez cesto. Zaradi močnega vetra so se tudi spraševali, ali je sploh varno začeti gasiti. Požar se je pomaknil do meje z Italijo, kjer so priskočili na pomoč italijanski gasilski kolegi. Tu so opozorili na manjšo birokratsko težavo na strani vlade, saj so na potrdilo za državni načrt čakali približno dve uri.

Nadrejeni so izpostavili veliko problemov z mediji, ki so želeli čimprejšnje informacije o dogajanju in so klici prihajali tudi na osebne telefone.

Za vse identificirane  težavo so na omizju predlagali konkretne rešitve, ki bodo v prihodnje pripomogle k še večji uspešnosti in učinkovitosti gašenja.

K temu bo, kot je obljubil, pristopil tudi župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar. Piloti helikopterjev, so namreč omenili omejene možnosti pristajanja, saj je okolica zaraščena, hkrati pa občina nima označenih točk za pristajanje. »Kot župan bom poskrbel, da se to območje vzdržuje in čisti s ciljem, da  bodo v prihodnje mogoči tudi pristanki  helikopterja.«

Predstavnik italijanske gasilske enote je priznal, da imajo manjši gasilski pogon, zato se ob večjih požarih vselej zanašajo na helikopter, ki je nared že v 15 minutah.

Z oskrbo vode sicer niso imeli težav, k temu je pripomogel tudi župan. To območje si namreč delita dve službi, in sicer Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica ter Kraški vodovod Sežana. Pilot si je kasneje sam poiskal še bolj ustrezna mesta za zajem vode pri Orehovljah, postavili pa so tudi bazen. Za požar so porabili približno 260 hektolitrov vode.

Poleg uničenih 86 ha površin, se je nekaj škode nabralo tudi na opremi gasilcev. Po ocenjenih podatkih gre za skupno 17.447 €.

Omizje se je izkazalo za odlično popotnico še bolje organiziranim in uspešnim akcijam gašenja. Še več pa bodo v prihodnje poskušali narediti na preventivi.

Anja Brus Cigoj
Turizem Miren - Kostanjevica


Oglejte si tudi