Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

50 LET PRAZNIKA ŠPARGLJEV V OREHOVLJAH z nekaj dežja, povorko, rolado velikanko in donacijo

Orehovljam letos vreme ni bilo naklonjeno. Odlično zasnovan program obeležitve 50-letnice Praznika špargljev, ki je prvo predstavo doživel leta 1972 na vrtu Gostilne Makorič, zadnja leta pa v enem najlepših prireditvenih prizorišč na primorskem, v Orehovski Javi, se je zaradi dežja in nizkih temperatur odvil namesto v štirih samo v treh dejanjih.

V četrtek 26. maja je Krompirjeva jama pri Temnici gostila ekstravagantno kulinarično doživetje, Večerjo na skrivni lokaciji Goriškega Krasa, v organizaciji Turizma Miren – Kostanjevica, sobotni športni program je bil zaradi dežja odpovedan, v petek in nedeljo pa je Turistično športno društvo  Orehovlje v sodelovanju z Društvom žena Miren – Orehovlje, ponudilo obljubljeno praznično dogajanje. Od strokovnega omizja in romantično plesnega večera z dalmatinsko Klapo Šufit ter glasbeno skupino Primavera, do nedeljske povorke in razreza najdaljše rolade iz špargljev na svetu, ki jo je okronala donacija ukrajinskim otrokom v Azilnem centru Logatec.

Poudarek na kulinariki iz špargljev in spoznavanju zdravilnosti

Poleg bogate ponudbe špargljevih jedi, ki so jih v Mesecu krasnih špargljev ponujale v projekt vključene gostilne iz celotne regije, je Javni zavod za turizem Miren – Kostanjevica k sodelovanju povabil tudi salone za nego telesa in centre zdravja s ponudbo naturopatije, bioresonance in čuječnosti.

Petkovo dogajanje je v popoldanskem času popestrilo strokovno omizje, na katerem so sodelovale gurujka zdrave prehrane Marija Merljak, naturopatinja Erika Brajnik in terapevtka bioresonance Nataša Kodermac. Pogovor, ki je ponudil pregled nad zgodovino, zdravilnostjo in vsestransko uporabnostjo špargljev, je vodila Marjana Grčman.

Klapa Šufit je bila kot po navadi odlična, zvesta publika bi si sicer želela še nekaj »bisov«, a se je razprodani skupini mudilo na naslednje prizorišče. So pa zato prišli prej na svoj račun plesalci, ki so takoj ujeli ritem razigrane Primavere in plesišče je bilo polno do poznih ur.

Za pestro kulinarično ponudbo v JAVI sta poskrbeli gostilni Štirna in Marjo ŠE-ŠE, manjkali pa niso niti tradicionalni okisani beli šparglji z jajci in polento, ki jih je pripravilo Turistično športno društvo Orehovlje.

Destinacija Miren Kras se vsa leta zavzema za tkanje partnerstev z ostalimi slovenskimi destinacijami. Tako smo leta 2019  v Javi gostili Radovljiško čokolado, letos se nam je pridružilo Visit Krško z OKUSI POSAVJA. Za promocijo krškopoljca in Društva rejcev je v imenu Gostilne KUNST poskrbela Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zavod Novo mesto.

Sodeč po odličnem spajanju okusov špargljev s krškopoljskim pršutom, kar smo nenazadnje preverili že v Krompirjevi jami, v predjedi Ošterije Furlan, se v prihodnje obeta odlično sodelovanje med Miren Krasom in destinacijo Visit Krško.

Obiskovalci so lahko na stojnicah degustirali in kupili tudi izdelke iz suhih mesnin Kmetije Žgajner, kozjega sira iz Kmetije Francetovi, vložene zelenjave Maqfino ter seveda nazdravili z odličnimi vini letnik 2020 in 2021 nagrajenih vinarjev.

Najboljša vina Miren Krasa letnik 2020 in 2021

Letni pregled kakovosti žlahtne kapljice, ki uspeva na obronkih Vipavske doline in na Krasu, je tudi tokrat opravil Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica. Po strokovni popotnici predsednice žirije, Tamare Rusjan, ki je izpostavila kvaliteto ocenjenih vin, je župan Občine Miren – Kostanjevica, Mauricij Humar, podelil priznanja najboljšim trem: za najbolje ocenjeno vino v skupini belih vin – Mešano belo, letnik 2020, je priznanje dobil Božo Leban – Turistična kmetija Leban. Med rdečimi, v skupini Teranov PTP, je slavil teran letnik 2021 Damjana Marušiča – Vinogradništvo Marušič, priznanje v skupini ostalih rdečih vin pa je šlo Diegu Faganeli – Izletniška kmetija Faganeli za Cabernet Sauvignon, letnik 2020.

Šparga od njive do mize

Nedelja je bila vetrovna in neobičajno mrzla, a organizatorjev to ni zmotilo, dogajanje se je odvilo po programu in za trud so bili nagrajeni z nepričakovano veliko množico obiskovalcev, ki so navdušeno navijali za nastopajoče.

Vedno odlična voditeljica Martina Arčon je spretno usmerjala dogajanje in izvajalci so kljub nizkim temperaturam ohranili motivacijo. Obiskovalci so z bučnimi aplavzi nagradili prihod Pihalnega orkestra Nova Gorica, čudovite vozove, ki jih je v sodelovanju z Društvom žena Miren – Orehovlje pripravilo TŠD Orehovlje, povorko starodobnikov, in v nadaljevanju odlične predstave Mažoretne skupine Miren, Gimnastičnega društva TŠD Orehovlje, OŠ Bilje, Pevskega zbora Antona Klančiča in Plesnega kluba L'uniti.

Povorka je letos prikazala pomen lokalne dobavne verige poljščin, zniževanje ogljičnega odtisa, filozofijo »ZERO KM« in »ZERO WASTE«, predvsem pa pomen sodelovanja in povezovanja lokalnih ponudnikov, kar je tudi temeljna vizija destinacije Miren Kras.

Ob 35-letnici TŠD Orehovlje priznanja najbolj zaslužnim

Predsednik Krajevne skupnosti Orehovlje, Bogomir Nemec, je bo letošnji 35-letnici TŠD Orehovlje izpostavil pomen prostovoljnega dela, na katerem vsa leta »stoji« praznik in najbolj zaslužnim za dolgoletno delo v društvu podelil priznanja. Posthumno je priznanje prejel Fabjan Vičič, na odru pa so se zvrstili še Aleksander Petrovčič, Edmund Ferfolja, Damjan Pregelj in Ivan Klančič. Posebni nagradi pa sta prejela Valter Masten, ki je postal častni član društva in mlada Lana Dolinar za izjemne dosežke v gimnastiki, kot slovenka športnica leta 2021.

Vrhunec v Javi – Guinnessov rekord

Nedeljski obiskovalci JAVE so doživeli vrhunec ob razrezu najdaljše rolade iz špargljev, ki so jo pripravile članice Društva žena Miren – Orehovlje. V poklon paradnemu konju Orehovelj in destinacije Miren Kras, belim špargljem, ter pomembnemu jubileju, 50-letnici praznika, ter z željo, da se najdaljša rolada iz špargljev na svetu vpiše v Guinnessovo knjigo rekordov.

Direktorica Turizma Miren – Kostanjevica, mag. Ariana B. Suhadolnik, je prisotne seznanila s izvedbo predpisane procedure postopka za vpis dosežka Guinnessovo knjigo, Martina Arčon je predstavila 3-člansko strokovno komisijo v zasedbi predsednice Barbare Miklavčič Velikonja, ravnateljice Biotehniške šole, in dveh članov, Roberte Fortuna, direktorice Obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica in župana Občine Miren – Kostanjevica, Mauricija Humarja. Sledila je nadzorovana izmera dolžine slastne Orehovske »kraljice«.

Del najdaljše rolade iz špargljev na svetu tudi v Azilni dom Logatec

Natančni izmeri dolžine rolade velikanke pred pričami – množico obiskovalcev dogodka, ki jo je spremljala video kamera, ter izpolnitvi zapisnika, ki bo romal skupaj s petimi fotografijami in video posnetkom v Guinnessov center, je sledil težko pričakovani razrez! Navdušeni sladkosnedci so izvajalkam izrekli čestitke za slasten, 18.2 metrov dolg slaščičarski izdelek, organizatorji pa so se vsem, ki niso prišli na vrsto, zahvalili za razumevanje in podporo dejanju sočutja: 5 metrov rolade so namreč članice Društva žena Miren – Orehovlje podarile Azilnemu domu v Logatcu, v katerem se trenutno nahaja 340 emigrantov iz Ukrajine, od tega več kot polovica otrok, nekaj je tudi samskih žensk iz Afrike.

Rolado so v Logatec dostavile članici društva, Anica in Venčka, v družbi direktorice Turizma Miren – Kostanjevica, mag. Ariana B. Suhadolnik, ki je poskrbela za logistiko donacije.

Rolade je v strogo varovanem centru prevzela socialna delavka Anja Kocman in obljubila, da jo bodo razdelili kot presenečenje ob zajtrku.

Z nami sta bili na vseh dogodkih nepogrešljivi eco maskoti, Beluško in Mirna, ki sta poleg razigrane energije in dobre volje med goste širili zavedanje o pomeni odgovornega odnosa do narave. Prireditev je bila, kot vse v zadnjih letih, izvedena z veliko okoljsko ozaveščenostjo, povsem brez plastike, z dosledno ločenimi odpadki in premišljeno porabljeno hrano: tudi TŠD Orehovlje je poskrbelo za lepo gesto, preostanek hrane so podarili Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze na Mirenskem Gradu, ki skrbi tudi za brezdomce.

Tako smo srčno in plemenito ter okoljsko odgovorno zaokrožili več kot enomesečno praznično dogajanje, ki so mu že 50. zapored ritem narekovali divji in gojeni, zeleni, vijolični in beli šparglji.


mag. Ariana B. Suhadolnik

Turizem Miren – Kostanjevica


Foto: Jasmina Putnik

Oglejte si tudi