Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

JUTRI
20°C
4°C
PON.
21°C
6°C

Mojstrski tečaj baročnega petja s profesorico Tanjo Vogrin
Glasbeno društvo Musica nucis prireja:
Mojstrski tečaj baročnega petja ponuja priložnost za intenzivno 3 dnevno izobraževanje z mednarodno priznano mezzosopranistko Tanjo Vogrin.  Posvetili se bomo tehniki baročnega petja in historični izvajalski praksi v literaturi 16. in 17. stoletja. Obdobje zgodnjega baroka, ki se prekriva s pozno renesanso, je obdobje, v katerem se v celotni Evropi ponovno oživljajo antična grška literatura, filozofija in ideali. V glasbi se je to kazalo z eksperimentiranjem z uporabo novih pristopov k skladanju ter z obsežnimi razpravi o pomenu »prime prattice«, s čimer so razumeli Palestrinov slog, in o pomenu »seconde prattice«. V 80. in 90. letih 16. stoletja so se skladatelji kot npr. Peri, Caccini in Cavalieri, resno posvetili monodiji ali solo pesmi – najstarejši obliki glasbene izraznosti. Tisto, kar je te monodiste 16. stoletja ločilo od prejšnjih, je bilo prepričanje, da je potrebno prenos poezije v vokalno glasbo popolnoma reformirati, pri čemer je bilo besedilo pomembnejše od pravil polifonije.

 • Rok za prijavo: 3.2.2020
 • Tečaj je namenjen univerzitetnim študentom petja, dijakom višjih letnikov glasbenega konservatorija, kakor tudi drugim izkušenim pevcem.
 • Potek: Pouk poteka individualno in je odprtega tipa, kar pomeni, da lahko udeleženci prisostvujejo uram, ki jih ima profesor z drugimi udeleženci tečaja. Poleg aktivne  je možna tudi pasivna udeležba (v tem primeru udeleženec prisostvuje uram, ki jih ima profesor z drugimi udeleženci tečaja, nima pa individualnega pouka).
 • Program: Udeleženci si sami izberejo program iz baročne literature 16. in 17. stoletja. (Claudio Monteverdi, Giulio Caccini: Le Nuove Musiche, Girolamo Frescobaldi, Barbara Strozzi, Francesca Caccini, Francesco Cavalli, John Dowland, Michel Lambert,….).
 • Sklepni koncert udeležencev: 23. februar 2020, ob 18.00 uri v dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu
 • Število AKTIVNIH udeležencev: OMEJENO- Upoštevan bo vrstni red prijav.
 • Cena mojstrskega tečaja:  Aktivna udeležba -100 €, Pasivna Udeležba (3 dni)- 50 €, Pasivna udeležba (1 dan)- 20 €
 • Nočitev: Za nočitev si udeleženci priskrbijo sami. Priporočamo Dom Gnidovčevega doma, ker v isti stavbi poteka seminar ter je možna skupinska rezervacija. Na spodnji povezavi najdete vso ponudbo prenočišč v Občini Miren Kostanjevica. - https://www.mirenkras.si/prenocisca
 • Prijavnico pošljite na naslov:  musicanucis@gmail.com
 • Kotizacijo nakažete na : GLASBENO DRUŠTVO MUSICA NUCIS, OREHOVLJE 9A,  5291 MIREN
 • TRR: SI56044440003089460
 • NAMEN: KOTIZACIJA+ IME IN PRIIMEK
 • Naslov banke: NOVA KREDITNA BANKA MARIBOR, Ulica Vita Kraigherja 4, 2000 Maribor
 • SWIFT: KBMASI2X
 • Informacije: musicanucis@gmail.com, 00386 (0)40 570 392

 

Mezzosopranistka in harfistka Tanja Vogrin je študirala petje pri Dušanki Simonović, Jolandi Korat, Annemarie Zeller in Joanni Borowski-Isser ter klasično harfo pri Daliborju Bernatoviću, Evi Hoffellner, Arcoli Clark in Ágnes Polónyi. Leta 2007 je diplomirala iz solopetja na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v avstrijskem Gradcu, na isti ustanovi pa je leta 2009 z odliko zaključila tudi magistrski študij koncertnega petja. Iz ljubezni do predklasične glasbe se ukvarja predvsem z raziskovanjem zgodovinskih tehnik petja in igranja na historične tipe harf, kar jo je poneslo na znamenito Visoko šolo za staro glasbo Schola Cantorum Basiliensis v Švici, kjer je zaključila specializaciji iz historičnih harf pri Heidrun Rosenzweig in iz srednjeveške vokalne glasbe v razredu Kathleen Dineen, kakor tudi podiplomski študij ansambelskega petja pod vodstvom Anthonyja Rooleya in Evelyn Tubb. Tanja Vogrin je ena redkih interpretov po svetu, ki se sami spremljajo na harfi, in je tudi ustanovna članica ansambla Concerto di Margherita (CH), ki se posveča prav temu aspektu historične izvajalske prakse. Solistično in v raznolikih komornih sestavih kot so Novantik (CH), Alerion (CH), Neue Hofkapelle Graz (A), recreationBAROCK Graz (A), La Cetra Basel (CH), musica cubicularis (SI) redno koncertira po Evropi, bogate izkušnje pa v okviru svojega pedagoškega dela z navdušenjem deli z mladimi glasbeniki doma in v tujini. Od aprila 2016 je zaposlena kot profesorica baročnega petja in baročne harfe na oddelku za staro glasbo J.J.Fux-Konservatorija, od oktobra 2019 pa poučuje tudi vokalni ansambel za staro glasbo na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi