Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Celovita prenova mestnega jedra Mežica - ureditev okolice OŠ Mežica

Največja kvaliteta prostora je objekt osnovne šole, ki tvori pozitivno dominanto v mestu. Kompleks se na vzhodni strani navezuje na regionalno cesto, ki je glavna hrbtenica celotnega kraja. Na severnem predelu kompleksa se poleg prometnega vlivnika nahaja zazidava individualnih stanovanjskih hiš. Na južnem predelu se nahaja blokovna zazidava, na zahodnem predelu pa se nahaja športna dvorana, ki prehaja v neizkoriščen in neobdelan plato.  Za območje je značilna uporaba raznovrstnih materialov in arhitekturnih elementov. Enako velja tudi za prostor zelenih površin. Celotna slika območja nudi zelo slikovit kolaž raznovrstnih barv in struktur.

 

Obstoječa lokalna cesta na severni strani kompleksa omogoča prometni dostop do obravnavanega območja - izhodišče, na katerem se gradi in uredi prometna mreža. Celoten kompleks osnovne šole se bo napajal preko prenovljene in razširjene dostopne ceste na severni strani kompleksa. Dovozna cesta se uredi za dvosmerni promet, na novo se uredi tudi križišče na regionalni cesti z zavijalnim pasom. Peš kominikacije tečejo preko parkovnih ureditev in ob predvidenih novih cestnih povezavah. Parkiranje bo organizirano na severnem in zahodnem predelu kompleksa in bo zasnovano kot zelena parkovna površina.

 

Ko razmišljamo o bodoči preobrazbi zunanjega prostora osnovne šole moramo poudariti naše prepričanje, da redifiniranje zunanjega prostora ni toliko predmet njegovega fizičnega preoblikovanja temveč bolj redefiniranje vsebinskega dogajanja, dograjevanja ter posredno strukturne preobrazbe.

Na novo oblikovani zunanji prostor bo, tako kot je to historični sediment, plastovit in dvoumen. postal bo sestavni del večjega števila parcialnih kompozicijskih potez, kar bo omogočalo doživljanje posameznega območja skozi raznolike plasti prostora. takšno fraktalno stanje prostorske strukture in zmožnost njenega dojemanja skozi različne plasti  nedvomno presega mehanicistični ali organični koncept členitve prostorov v posamezne funkcionalno zaključene dele, ter ponuja poliinteraktivni vzorec, ki se mnogo bolje prilagaja izzivom različnih potreb. kompozicijsko je celota zasnovana na mrežni kompozicijski zasnovi ki je člemjena v kontekstu grajene strukture in se nanjo navetuje.

 

Oblikovanje poščadi pred vhodno - čelno fasado objekta izhaja iz obstoječih danosti. Na ploščadi rastejo drevesa, ki se ohranijo, talna obdelava ploščadi se izvede v krtačeni betonski izvedbi, ki bo diletirana z lesenimi trakovi. Na mejni liniji s pločnikom se izvede ograja, ki bo izvedena v leseni izvedbi iz macesnavih letev pokončne izvedbe. Višinska diferenca med platojem in pločnikom se izvede v betoski škarpi, ki bo finalno obdelana v vidnem betonu, preko nje pa bodo potekale letvice lesene ograje. Zaradi vizualnega kontakta obstoječih dreves z ulico se predeli ograje kjer se nahajajo drevesa izvedejo s pvc prozornimi pounili, v škarpnem predelu pa se namestijo lesene konzole, ki bodo služile kot klopi. Plato bo osvetljen z talnimi svetili. Ob drevesi bodo nameščene lesene klopi. Ploščad je dostopna preko dveh dostopnih ramp, ki sta pozicionirani na vogalih čelne fasade objekta.

Tla ploščadi na severnem delu so delno obdelana v krtačenem betonu z lesenimi dilatacijskimi trakovi, večji del prostora pa je zatravljen. Ploščad je z urbano opremo razdeljena na dva separeja tako, da se lahko na enkrat na platoju odvijata dva dogodka. Severni predel bo od dostopne ceste ločen z višjo leseno ograjo, ki bo obenem služila tudi kot nadstrešnica – senčnica. Na zahodni strani se plato loči od parkovne zasnove parkirišč z živo mejo. Oprema bo izvedena iz lesenih platojev, ki bodo služili kot klopi.

Parkirišča bodo namenjena za potrebe šole in telovadnice. Talne površine parkirišč bodo izvedene iz plastičnih mrež in zatravljene. C elotno parkirišče bo intenzivno zazelenjeno z ustreznimi drevesnimi vrstami – skladno s projektom krajinske arhitekture.

Večnamenska zelena površina na južni strani ureditvenega območja ima robove urejene z lesenimi platoji, ki so namenjeni posedanju. Del ograje, ki je izvedena v lesenih macesnovih lamelah se dvigne v formo nadstrešnice, ki ščiti pred soncem. Prostor je namenjen raznim dejavnostim predvsem nižjim razredom.

Prostor namenjen prvošolčkom se nahaja v obstoječem atriju na južni strani kompleksa, prostor bo urejen kot amfiteater, iz lesenih podestov. Površina bo zazelenjena, talne površine pa bodo delno izvedene iz krtačenega betona z lesnimi vložki, kot dilatacije in delno zatravljen.

Na zahodnem predelu kompleksa je območje namenjeno organiziranju kulturnih dogotkov v kraju. Zaradi boljše izkoriščenosti prostora bo sekundarno prostor organiziran kot igrišče za potrebe šole. V sklopu kompleksa se uredijo še parkirišča za potrebe kulturnih dogotkov. Parkirišče bo dvignjeno na niveleto obstoječe lokalne ceste, s tem pa bo nudilo dodatno zaklanjanje priteditvenega prostora. Ob prireditvenem prostoru se izvedejo še montažne lesene tribune. Sklop se intenzivno zazeleni, zaradi ustvarjanja zelenih cezur med kompleksom in stanovanjskimi predeli kraja.

V novo oblikovani ureditvi je obstoječi nasad češenj ohranjen in nadgrajen z odstranitvijo ostalih dreves v tem delu šolskega prostora  in deloma dosajen. Koncept zasaditve je oblikovan na izhodišču, da je šolskemu prostoru potrebno jasno oblikovati meje in prepoznavnost v prostoru, hkrati pa jasno definirati mikroambiente.

Za saditev bodo izbrane avtohtone drevesne in grmovne vrste, primerne za sajenje v območja šol (izločene bodo strupene in alergene vrste rastlin). izbor bo usklajen z uporabnikom prostora tudi zaradi poudarjene edukativnosti šolskega nasada.

 

STUDIO PERSPEKTIVA d.o.o.

UROŠ REITER, arhitekt

Oglejte si tudi