Oceni objavo

ALTERNATIVNA MEDICINA SKOZI ZNANOST

Svetovna zdravstvena organizacija ugotavlja, da različne oblike alternativne medicine že leta služijo kot glavna zdravstvena praksa v državah v razvoju in se hitro širijo tudi v države, kjer prevladuje konvencionalna medicina. Pravijo, da je identificiranih več kot 1800 različnih oblik terapij, ki uporabnikom prinašajo tako koristi, kot tudi tveganja, zato je pomembno tako znanje o dotični obliki alternativne medicine, kot tudi osnovno medicinsko znanje. Vse večja priljubljenost alternativne medicine v večini zahodnih držav sovpada tudi z vse več raziskavami, ki potrjujejo njeno uspešnost. Zagovorniki raziskovanja na tem področju se trudimo, da bi tudi v alternativno medicino vnesli visoke standarde raziskovanja in potrjevanja učinkovitosti. Ena od osnovnih definicij alternativne medicine pravi, da so metode uradne medicinske tiste, katerih učinek je znanstveno dokazan, ostalo je alternativna medicina. Na predavanju o alternativni medicini skozi znanost, 9. maja v Društvu AIA – Mladinskem centru Mengeš, smo korak za korakom ugotavljali, da to ne drži, ker je alternativna medicina do določene mere znanstveno podprta, po drugi strani pa uradna medicina v vseh svojih segmentih ne temelji na znanstvenih dokazih.

Ker v alternativni medicini obstaja preko 1800 različnih praks je izredno težko vse prakse poenotiti na enoten sistem znanstvenega raziskovanja, poleg tega pa v alternativni medicini primanjkuje sredstev za raziskovanje in posledično dobro načrtovanih raziskav, ki bi temeljile na dokazih. Kljub vsemu najdemo na področju alternativne medicine kar nekaj uglednih znanstvenih revij, v katerih lahko dnevno preberemo veliko kvalitetnih znanstvenih študij.

Po drugi strani pa je na področju uradne medicine ogromno sredstev za dosledno znanstveno raziskovanje, ki pa večinoma izhajajo iz privatnega sektorja in so zato tudi raziskave pogosto pristranske. Zelo redko pa najdemo dvojno slepe, s placebom kontrolirane randomiziane klinične študije učinkovitosti na področju fizioterapevtskih metod, nefarmakoloških psihiatričnih metod, dietetike. Kljub temu nihče ne zanika, da so vsa ta področja del sodobne medicine (farm vestn 2008; 59 253).

Vedno ko govorimo o novih družbenih perspektivah, sploh na tako občutljivem področju, kot je zdravje in zdravljenje, kot družba potrebujemo veliko časa, da se premaknemo naprej. Zato je zelo pomembno, da praktiki alternativne medicine delamo z ustreznim znanjem, na makro nivoju ustvarimo trdne temelje disciplini, ki bo na mikro nivoju posameznikom prinesla veliko koristi in dobrega zdravja. In v kolikor bomo dobro opravili ta pomemben del, bomo imeli v prihodnosti za vse oblike alternativne medicine bolj ustrezne temelje, na katerih bomo z znanjem in izkušnjami gradili zaupanje in dobro prakso.

Besedilo: Mateja Kržin

Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi