Oceni objavo

Lanišek odličen tretji, upi iz SSK Mengeš ekipni državni prvaki

Anže Lanišek, vodilni slovenski smučarski skakalec iz SSK Mengeš, je imenitno odrinil v koledarsko leto 2023. Po tem, ko je na najbolj gledani skakalni tekmi sezone v Garmisch-Partenkirchnu zablestel z drugim mestom, je bil v Innsbrucku tretji, na zmagovalni oder pa se je zavihtel tudi v Bischofshofnu, kjer se je vnovič povzpel na drugo stopničko.

Z odličnimi nastopi je 26-letni Domžalčan v skupni razvrstitvi 71. novoletne turneje osvojil imenitno tretje mesto. S tem je spisal posebno poglavje v zgodovini slovenskih smučarskih skokov, saj je postal naš zgolj četrti skakalec, ki je v seštevku tega znamenitega tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji končal med najboljšo trojico.

Za tem ni manjkalo veliko, da bi se »Žaba« slovesne razglasitve udeležil tudi v Zakopanah, kjer je tako na ekipni preizkušnji kot tudi na posamični tekmi pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Sledilo je dolgo potovanje v Saporo na Japonskem, kjer si je Lanišek po težavah s spanjem nove točke za svetovni pokal priskakal s šestim in devetim mestom, na prvih smučarskih poletih v sezoni na Kulmu pa je Anže končal na 13. in 9. mestu.

V mednarodni konkurenci se je dokazoval tudi mladinski reprezentant Taj Ekart, ki je na preizkušnji za celinski pokal v Planici zasedel 47. mesto, na prireditvi za alpski pokal v Eisenerzu pa 13. in 8. mesto. Na slovenskem pokalu je 18-letni skakalec iz Komende vodstvo v skupni razvrstitvi med starejšimi mladinci (do 20 let) potrdil z novo zmago v Planici.

Na tamkajšnji srednji napravi so se prejšnji mesec na pokalu Argeta med seboj dvakrat pomerili tudi mlajši mladinci (do 16 let), med katerimi je Nik Bergant Smerajc petemu mestu dodal še tretje, Timo Šimnovec je skočil na 13. in 9. mesto, Erik Tomažič je bil 21. in 9., Jaka Perne 17. in 18., Alen Pestotnik pa je pristal na 28. in 17. mestu.

Med mlajšimi mladinkami se je v Planici z drugim in četrtim mestom v slovenskem pokalu izkazala Živa Andrić, ki je nato na državnem prvenstvu med kadetinjami v Žireh (do 15 let) osvojila bronasto kolajno. Na tamkajšnji 60-metrski napravi sta na tretjo stopnico skočila tudi Alen Pestotnik (do 15 let) in Erik Tomažič (do 14 let), medtem ko je bil Jaka Perne (do 14 let) enajsti. Omenjena četverica se je v Žireh veselila tudi naslova ekipnih državnih prvakov v konkurenci do 15 let. Čestitke vsem! 

Besedilo: Š. M.


Oglejte si tudi