Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Velika smola Anžeta, ognjeni krst Žive

Kako tanka je črta, ki v športu loči veselje od razočaranja, je na žalost pred kratkim boleče izkusil tudi Anže Lanišek iz Smučarsko-skakalnega kluba Mengeš. Le dva dni po odličnem tretjem mestu v Zakopanih si je namreč na treningu v Planici poškodoval notranjo stransko vez v desnem kolenu, zaradi česar je bil prisiljen izpustiti nedavno svetovno prvenstvo v smučarskih poletih na Kulmu, na katerem bi bil v ožjem krogu favoritov.
V to vlogo so ga navsezadnje postavljali odlični dosežki, ki jih je nizal prejšnji mesec. Novo koledarsko leto je odprl z odmevno zmago na najbolj gledani tekmi sezone v Garmisch-Partenkirchnu. Zatem je bil sedmi v Innsbrucku, nove uvrstitve na oder za najboljše smučarske skakalce na svetu pa se je »Žaba« veselil na sklepnem dejanju novoletne turneje v Bischofshofnu, kjer je zablestel s tretjim mestom. V seštevku tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji je kot najboljši Slovenec končal na visokem petem mestu.
Sledila je še poljska turneja, na kateri je Lanišek z Lovrom Kosom v Visli slavil zmago na superekipni preizkušnji, na posamični pa je bil deveti. V Zakopanih je Anže z reprezentančnimi kolegi osvojil drugo mesto na moštveni tekmi, na posamični pa je – kot že omenjeno – skočil na tretjo stopnico. Njegovo okrevanje naj bi trajalo od šest do osem tednov, domžalski as pa upa, da se bo še v tej sezoni vrnil v karavano. Zadnjega januarskega vikenda pa zagotovo nikoli ne bo pozabila 15-letna Živa Andrić, ki je na Ljubnem ob Savinji prestala ognjeni krst v svetovnem pokalu. Potem ko se je kot najmlajša skakalka obakrat prebila skozi kvalifikacije, je na prvi tekmi zasedla 37., na drugi pa 34. mesto. Pred tem se je Živa prejšnji mesec udeležila tudi dveh prireditev za medcelinski pokal; v Falunu je bila deveta in deseta, v Innsbrucku pa je pristala na 12. in 14. mestu. V mednarodni konkurenci bi se moral preizkusiti tudi 16-letni Timo Šimnovec, ki se je uvrstil v slovensko ekipo za tekmovanje za alpski pokal v Szczyrku, vendar pa so tekmovanje poljski prireditelji zaradi slabe vremenske napovedi tik pred zdajci odpovedali. Na preizkušnji za slovenski pokal v Planici je Timo med mladinci, starimi do 18 let, prejel diplomo za šesto mesto, Nik Bergant Smerajc pa je bil deveti. Med mlajšimi mladinci (do 16 let) sta 14-letna Erik Tomažič in Jaka Perne drug za drugim pristala na četrtem oziroma petem mestu. V Žireh so prejšnji mesec izpeljali državno prvenstvo za mlajše kadete, na katerem je v starostni skupini do 13 let Maks Thaler Oben zasedel 14., Tit Farič pa 19. mesto. Med leto mlajšimi skakalci je bil Patrik Bojc osmi, Tevž Bojc 22., na ekipni tekmi (do 13 let) pa je omenjena četverica ponesla SSK Mengeš na peto mesto. Uspešni so bili tudi najmlajši mengeški tekmovalci in tekmovalke. Na prireditvi za slovenski pokal v Žireh je med deklicami (do 11 let) zmagala Vita Maček, njen uspeh je s tretjim mestom dopolnila Kim Žgavec; med enako starimi dečki je bil Tevž Bojc peti, medtem ko se je Rene Rojec uvrstil na 15. mesto. Na tekmovanju gorenjske regije v Kranju je bila Kim Žgavec druga, Tevž Bojc je zmagal, Rene Rojec pa je bil šesti.

Besedilo: Š. M.

Foto: SZS

Živa Andrić se je na Ljubnem prvič dokazovala med svetovno elito.Živa Andrić se je na Ljubnem prvič dokazovala med svetovno elito.

Oglejte si tudi