Oceni objavo

Na občnem zboru in med delovno akcijo obujali spomine na velike uspehe SSK Mengeš

Komaj dobro se je končala (olimpijska) tekmovalna zima v smučarskih skokih, že so se začele priprave za novo sezono. V kondicijske priprave so že močno zagrizli tudi orli(či) iz SSK Mengeš, njihovi starši pa so prejšnji mesec za treninge pripravili skakalnice pod Gobavico, na delovni akciji očistili objekte in okolico, izvedli srečelov na kmetijskem sejmu v Komendi ter spravili pod streho redno sejo občnega zbora.

Na vseh druženjih so se spominjali izjemnih uspehov v minuli zimi, v kateri je bil Anže Lanišek iz SSK Mengeš že drugič zapovrstjo najboljši slovenski skakalec v skupni razvrstitvi za svetovni pokal. Domžalski as je zbral 936 točk, s katerimi je v seštevku končal na visokem sedmem mestu, v posebnem točkovanju smučarskih poletov pa je bil odličen peti.

Potem ko je po preboleli virozi, ki ga je po vrnitvi z olimpijskih iger iz Pekinga položila v posteljo, znova prišel k močem, se je Anže marca naglo spet vrnil v vrhunsko formo. V Lillehammerju je bil trinajsti, na znamenitem Holmenkollnu pa je po 23. mestu na prvi tekmi v drugo zablestel z drugim mestom, potem ko je zaostal le za norveškim zvezdnikom Danielom Andrejem Tandejem.

Z okrepljeno samozavestjo je nato Lanišek odpotoval v Vikersund na svetovno prvenstvo v poletih, na katerem je pokazal, da je tudi sijajen letalec. Na posamični tekmi se je izkazal s petim mestom, na moštveni pa je prispeval viden delež k zgodovinskemu prvemu moštvenemu zmagoslavju Slovenije na tem tekmovanju.

Zatem je 25-letni član SSK Mengeš zelo daleč letel tudi v Oberstdorfu, kjer je četrtemu mestu dodal še petnajsto, odličen vtis pa je zapustil tudi na velikem finalu v dolini pod Poncami. Po kvalifikacijski zmagi je na prvi posamični tekmi kot tretjeuvrščeni odjadral do svoje krstne posamične uvrstitve na oder za najboljše na svetu v Planici in na letalnicah nasploh, na ekipni preizkušnji se je skupaj z reprezentančnimi kolegi veselil zmage, na zadnji tekmi pa je z novim osebnim in klubskim rekordom (244,5 m) poletel do petega mesta. »Sezono sem končal na najlepši možni način,« je od silne sreče kar žarel Lanišek, ki zase pravi, da ima še dosti rezerv, ki jih bo poskušal izčrpati v naslednji sezoni.

Taj Ekart se je uvrstil v slovensko reprezentanco tako za mladinsko svetovno prvenstvo v Zakopanah kot tudi za Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) v Vuokattiju, kjer je na posamični tekmi zasedel 12. mesto, na moštveni pa je s kolegi iz ekipe pristal na četrtem mestu. Marca se je Taj udeležil tudi preizkušenj za alpski pokal v Eisenerzu, kjer je skočil do 19. in 9. mesta. Na državnem prvenstvu do 20 let v Planici pa je bil Ekart četrti.

V tej starostni skupini je Benjamin Bedrač zasedel 21. mesto, med mlajšimi mladinci (do 16 let), torej med svojimi vrstniki, pa si je za konec sezone v dolini pod Poncami priskakal še četrto in tretje mesto v slovenskem pokalu.

Na kadetskem državnem prvenstvu v Planici sta v konkurenci do 15 let Nik Bergant Smerajc in Timo Šimnovec skočila na četrto oziroma 10. mesto, Živa Andrić (do 14 let) se je ovenčala z bronasto kolajno, med fanti, starimi do 14 let, pa so Alen Pestotnik, Erik Tomažič in Jaka Perne pristali na devetem, desetem oziroma 15. mestu.

Na moštveni tekmi se je ekipa SSK Mengeš (v postavi Erik Tomažič, Timo Šimnovec, Nik Bergant Smerajc in Alen Pestotnik) veselila prepričljive zmage in z njo naslova državnih prvakov.

Besedilo: Š. M.

Foto: Š. M.


Oglejte si tudi