Oceni objavo

Anže Lanišek spet ponesel ime Mengša na vrh sveta

Anže Lanišek iz SSK Mengeš je imenitno odprl tudi novo sezono svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na uvodnih štirih preizkušnjah se je namreč že dvakrat zavihtel na zmagovalni oder – v Ruki na Finskem tudi na najvišjo stopnico, potem ko je v šampionskem slogu ubranil lansko zmago.

Po smoli z vetrom na prvi tekmi v začetku novembra v Visli, na kateri 26-letni Domžalčan tudi zaradi slabših razmer ni mogel izvleči več od 25. mesta, je že dan pozneje na skakalnici Adama Malysza zablestel v vsem sijaju. Zaostal je le za poljskim zmagovalcem Dawidom Kubackim in navdušil z odličnim drugim mestom.

Tri tedne pozneje pa Lanišku ni bil nihče kos. Na največji finski napravi Rukatunturi, na kateri je Anže pred letom dni prvič okusil slast prvega mesta med svetovno elito, je bil znova razred zase. Na poti do svoje druge zmage v svetovnem pokalu je poletel tudi do novega rekorda skakalnice (149 m), ki ga je povrhu zaokrožil z brezhibnim pristankom v telemark.

»Zmaga z rekordom, le kaj bi si lahko želel še več?« je bil po podvigu nasmejan Lanišek. Kot je pojasnil, je seveda lažje skakati, če ti gre že na treningu dobro, še toliko bolj preprosto pa je tekmovati na napravi, če si na njej že zmagal. Ob tem je priznal, da ga je malo skrbela zgodnja ura preizkušenj (zaradi nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju sta se obe tekmi na Finskem začeli za ob skoke nenavadni 9. uri po srednjeevropskem času), vendar pa si je z odličnimi nastopi dokazal, da je lahko tudi jutranji človek.

Le malo je manjkalo, pa bi se na zmagovalni oder zavihtel še tretjič zapovrstjo, saj ga je na drugi tekmi v Ruki od tretjega mesta ločilo vsega 0,3 točke. A je seveda tudi četrto mesto vrhunski rezultat. Od Finske in Božička se je kot najboljši slovenski skakalec v skupni razvrstitvi za svetovni pokal poslovil kot tretji, odlična pripravljenost pa napoveduje boj za najvišje uvrstitve tudi na prvem tekmovalnem vrhuncu zime – znameniti novoletni turneji štirih skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. 

Ker se bližajo prazniki, velja izkoristiti še priložnost, da vsem bralkam in bralcem Mengšana prisrčno voščimo vesel božič in srečno novo leto 2023 ter se zahvalimo vsem, ki tudi v teh težkih časih tako ali drugače podpirate naše pogumne skakalce!

 

Besedilo: Š. M. 

Foto: SloSki

 

Oglejte si tudi