Oceni objavo

Anže Lanišek potrdil, da je tudi sijajen letalec

Za Anžeta Laniška, šampiona iz Smučarsko-skakalnega kluba Mengeš, bi se svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici težko končalo lepše. Na veliki skakalnici je sicer na posamični tekmi z 11. mestom iztržil manj, kot si je želel, toda nato je bil na Bloudkovi velikanki najboljši posameznik ekipne preizkušnje, na kateri se je slovenska četverica ovenčala z zgodovinskim prvim naslovom moštvenih svetovnih prvakov.

Na krilih planiške lovorike je nato 26-letni Domžalčan v vsem sijaju blestel tudi na norveški turneji svetovnega pokala. Za uvod je v svojo korist odločil tekmo na znamenitem Holmenkollnu nad Oslom, kjer je le 24 ur po odmevni zmagi navdušil še z drugim mestom. V Lillehammerju je nato kljub smoli z vetrom in vročini izvlekel 18. mesto, dva dni zatem pa se je na prizorišču zimskih olimpijskih iger iz leta 1994 zavihtel na drugo stopnico odra za najboljše smučarske skakalce na svetu.

»Žaba«, kakor ga pravzaprav vsi kličejo, je potem na letalnici v Vikersundu pokazal še svoje letalske sposobnosti. Na norveški »pošasti« je odjadral do petega in tretjega mesta, odličen tretji pa je bil tudi v končni razvrstitvi turneje Raw Air. Tako se je Anže v zgodovino vpisal kot prvi slovenski skakalec, ki je v seštevku tega zahtevnega tekmovanja na Norveškem končal med najboljšo trojico.

Vrhunsko pripravljenost je Lanišek nato potrdil tudi v Lahtiju na Finskem, kjer je na ekipni preizkušnji prispeval največji delež k drugemu mestu Slovenije, na posamični tekmi pa je na vetrovni loteriji zaokrožil elitno peterico.

Anžetovi mlajši klubski kolegi pa so zelo dobro tekmovali na zadnjih preizkušnjah v slovenskem pokalu. Med mladinci (do 20 let) je Taj Ekart na Bloudkovi velikanki poletel do drugega mesta, s to uvrstitvijo pa se je na sosednji 100-metrski skakalnici v Planici med mlajšimi mladinci (do 16 let) izkazal tudi Nik Bergant Smerajc. V tej starostni skupini so Nikov uspeh dopolnili sedmouvrščeni Erik Tomažič, enajstouvrščeni Timo Šimnovec ter Alen Pestotnik in Jaka Perne, ki sta pristala na 15. oziroma 16. mestu. Med mlajšimi mladinkami (do 16 let) je Živa Andrić skočila na tretjo stopnico zmagovalnega odra.

Na tekmovanju Gorenjske regije v Žireh sta med mlajšimi kadeti (do 12 let) Maks Thaler Oben in Tit Farič zasedla četrto oziroma sedmo mesto, med dečki, starimi do 11 let, pa je Luka Rozman slavil zmago. Na tamkajšnji preizkušnji za slovenski pokal je Farič (do 12 let) zasedel 17. mesto.

Medtem so orli(či) iz SSK Mengeš že začeli kondicijske priprave za novo sezono, njihovi starši pa so prejšnji mesec skakalnice pod Gobavico pripravili za treninge, na delovni akciji so kljub dežju očistili objekte in okolico, izvedli srečelov na kmetijskem sejmu v Komendi ter spravili pod streho tudi redno sejo občnega zbora.

Besedilo: Š. M.

Foto: Slowenen dominieren Auftakt in Planica (berkutschi.com)

Oglejte si tudi