Oceni objavo

Anže Lanišek kandidat za nagrado ferplej na Poljskem

Komaj dobro se je končala poolimpijska tekmovalna zima 2022/23, že so se za smučarske skakalce in skakalke začele priprave za novo sezono. Rokave je po vrnitvi z zasluženega oddiha v toplih krajih že zavihal tudi Anže Lanišek, šampion iz SSK Mengeš, ki je bil že tretjič zapovrstjo najboljši slovenski tekmovalec v svetovnem pokalu.

Domžalski as, ki je 20. aprila praznoval 27. rojstni dan, je za konec imenitno sezono kronal s tremi drugimi mesti v Planici. Na drugo stopnico zmagovalnega odra se je zavihtel po obeh posamičnih tekmah na letalnici bratov Gorišek, za nameček je moral skupaj z reprezentančnimi kolegi na ekipni preizkušnji priznati premoč zgolj Avstrijcem.

Vsaj tako glasen aplavz, kakršnega je požel za odlične nastope, si je Lanišek, ki je za povrh tako v skupni razvrstitvi kot tudi v posebnem seštevku smučarskih poletov osvojil tretje mesto, prislužil tudi za potezo na zaključni podelitvi priznanj. Nanjo je namreč prinesel veliko podobo poljskega tekmeca Dawida Kubackega, ki je zaradi hudih zdravstvenih težav svoje žene Marte predčasno končal sezono. Zavoljo tega pri poljskem olimpijskem komiteju resno razmišljajo o tem, da bi Anžetu izročili nagrado za ferplej.

»Dawid je s tem, ko je izpustil najlepše tekme v sezoni in se odpovedal boju za skupne stopničke, pokazal, da smučarski skoki in šport niso vse v življenju. Jasno nam je dal vedeti, da je ljubezen tista, ki šteje največ. S svojim dejanjem sem mu želel izkazati spoštovanje, ki ga v sebi čutim do njega,« je pojasnil Lanišek, ki je bil – razumljivo – nadvse zadovoljen z doseženim v minuli zimi. »Sezona je bila res super, zelo stanovitna z ne prav veliko nihanji. V skupni razvrstitvi sem zaostal le za Halvorjem Granerudom in Stefanom Kraftom, ki že imata po dva velika kristalna globusa in kolajne z velikih tekmovanj. Da sem bil zraven, si štejem v veliko čast, toda verjamem, da lahko za prihodnjo sezono cilje zastavimo še višje,« je po velikem finalu v Planici ocenil »Žaba«.

Že debeli mesec telesno pripravljenost krepijo tudi Laniškovi mlajši klubski kolegi pri SSK Mengeš in na ta način postavljajo trdne temelje za novo sezono, križem rok pa aprila niso sedeli niti njihovi starši, ki so izpeljali več delovnih akcij na skakalnicah v Zalokah pod Gobavico in bližnji okolici. S pomočjo kamer so policisti slednjič stopili na prste nepridipravom, ki so povzročali škodo na naših objektih. Omeniti kaže še, da smo se v začetku prejšnjega meseca udeležili tudi sejma v Komendi, na katerem smo s pomočjo srečelova zbirali sredstva za nov kombi.

Besedilo: Š. M.

Foto: https://www.fis-ski.com/en/ski-jumping

Oglejte si tudi