Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Popotovanje po Irskem

Martin Tine Kovačič je v AIA – Mladinskem centru predstavil svoja doživetja s popotovanja po Irskem.
“Let’s go have some craic", se velikokrat zasliši iz grl množice Ircev, in sicer najpogosteje ob nedeljah popoldne. Tako kot je ''craic'' težko prevedljiva irska beseda, ki jo v prevodu najbolj opiše beseda ''zabava'', tako je težko in mistično dojemanje lepot ''smaragdnega otoka'', kot številni pesniki opisujejo ta čudoviti otok. Zato pa smo se tudi odločili, da naredimo ta izlet.

Med izletom smo se vsi strinjali, da nas je Irska več kot pozitivno presenetila. Po tritedenskem izletu nam še vedno odzvanjajo vsi občutki  tega potovanja. V Mladinskem centru AIA Mengeš sem 15. maja pripravil predavanje z naslovom ''Zanimivo popotovanje – Irska' 'in tako potovanje znova podoživel.

Na svoj čim bolj zanimiv ter smešen način sem skušal prikazati naše popotovanje petih prijateljev, ki nas vse druži ljubezen do irskega plesa. Upam, da so se obiskovalci zabavali ob pripovedovanju in spremljavi fotografij ter mirni keltski glasbi. Predstavil sem pristanek v Dublinu in štiridnevno zabavo ter tudi manjšo prometno nesrečo v jugozahodnem mestecu Millstreet. Opisal sem lepote juga in severa ter zahodnih Moherskih klifov, čudovite lepote znotraj države na severu, prav tako tudi skrivnostne simbole irske in keltske kulture na vzhodu pri Newgrangeu.

Pri projekciji mi je pomagal domačin moj prijatelj Matic Ocepek, ki sem ga na koncu povabil na oder, da sva skupaj zaigrala na kitaro in zapela ''Dirty Old Town'' – znano ljudsko pesem, dve gostji, Nika Jevnikar in Petra Novak, ki sta sicer moji soplesalki in sta mi med predstavitvijo pomagali, pa sta na odru skupaj z mano zaplesali na ''irski način''.

Na koncu pa sem vse obiskovalce povabil na sproščen pogovor in degustacijo odličnega irskega piva Guinness ter viskija Jameson.

Besedilo: Martin Tine Kovačič
Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi