Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ego, moj brat dvojček, prevarant in dreser – virtualno predavanje v AIA – Mladinskem centru Mengeš

»Najprej se bomo zmenili, potem pa bo tako, kot bom jaz rekel,« je rad poudaril moj dedek. Red vsekakor mora biti. Živeti v svetu, kjer skuša vsak živeti po svoje, pa utegne biti velik izziv. Spomnim se, kako nezdravo vztrajen, trmast in nepopustljiv sem bil, ko sem bil mlajši. Vse to izvira iz napačne percepcije sebe in drugih. Visok ego je namreč izraz zelo nizke samopodobe, saj skuša človek preko tega napihovati svojo vrednost, ki bi niti ne bila vprašljiva, če bi živel smiselno in velikodušno.

Najlažji psihološki test je uvideti, kakšna so prepričanja – ego posameznika. Ego je med drugim tudi vzrok praktično vseh naših bolezni, saj naš temeljni sistem prepričanj vpliva na to, kakšne misli, občutke in želje bomo kultivirali. Če bi poleg vsega tega razumeli tudi, da nihče od nas ni ne Slovenec, Rus, Američan, ženska ali moški, ampak da so to samo naše začasne vloge (ki smo jih dolžni zgledno odigrati) in da smo vsi del iste ogromne družine, ne bi po nepotrebnem grenili življenja drug drugemu. Vse največje svetovne duhovne tradicije učijo enako sporočilo. Žal mi je, če bo kdo ob tem razočaran. No, nihče od nas ni Bog. Zdrava družba in odnos temelji na doprinašanju in izmenjavi.

Naša naloga ni znebiti se ega, ampak ga pozdraviti. Dojeti, da se svet ne vrti okrog nas in da tu nismo, da bomo le uživali v doprinosu drugih, temveč da bomo, raje kot to, zanje in za planet naredili nekaj dobrega. Najlažja sprememba doživljanja občutkov, drugih, sveta in sebe se tako zgodi, ko iz pozicije komandanta skušaš preiti v položaj učenca in dobronamernika vseh in vsega, ter delovati iz srca, iz duše. Nekdo, ki živi v skladu s tem, je samozavesten, miren in zadovoljen.

In kot je zapisal Carl G. Jung: »Kdor gleda navzven, sanja. Kdor pogleda vase, se prebudi.«


Besedilo: Andrej Pešec

Oglejte si tudi