Oceni objavo

Sprostite svoj dih s Šolo zdravja

Kakovost diha je zrcalo našega počutja. Povprečna oseba vdihne približno 22.000-krat na dan. Število dnevnih vdihov se lahko razlikuje glede na več dejavnikov (starost, spol, izpostavljenost stresu, bolezni), med katerimi ima pomembno vlogo tudi telesna aktivnost.

Lahko pa si z dihanjem pomagamo omiliti stresne situacije in njihove posledice na naše zdravje. Čeprav dihalni proces deluje avtonomno, ga lahko tudi zavestno nadzorujemo. Obstajajo različne tehnike, med drugim tudi dihanje s trebušno prepono, s katerimi spodbujamo pretok zraka v spodnji del pljuč in trebušni prostor. Tako ustvarjamo počasnejši in globlji ritem vdiha in izdiha, ki lahko pozitivno vpliva na naše počutje. Telo ob  sproščenem signalu, ki ga prejme, v načinu dihanja lažje preklopi iz aktivnejšega simpatičnega v bolj sproščeno parasimpatično delovanje živčevja, kar spremlja občutek pozornosti, jasnosti in pomirjenosti. V telesu se zgodi medsebojno delovanje tako živčnega kot hormonskega sistema. Sproščujoče dejavnosti, kot so dihalne tehnike, čuječnost, joga, qigong, meditacije in podobno, lahko npr. pozitivno vplivajo na proizvodnjo melatonina  hormona, ki nam pomaga pri pripravi na spanje, kar lahko vodi k izboljšanju kakovosti spanja.

40-minutne brezplačne vadbe se odvijajo na prostem in udeležencem nudijo sprostitev v skupnosti lokalnega okolja. Vsebina vadbe se osredotoča na izboljšanje psihofizičnega počutja z uporabo dihalnih tehnik, nežnega gibanja hrbtenice, meditacije in tehnike tapkanja za dodatno sproščanje živčnega sistema.

Tedenske vadbe po Sloveniji vodijo strokovno usposobljeni vaditelji in potekajo v enakem zaporedju, da lahko udeleženci lažje osvojijo tehnike in jih vključijo v vsakdanje življenje. 

Dihamo z naravo poteka tudi v Mengšu, vsak torek, ob 18.30, do konca meseca junija in se nadaljuje v septembru in oktobru. Vadba poteka pri Lovski koči pod Žečkom.  

Aktivnost je podprlo Ministrstvo za zdravje, ki projekt financira.    


Besedilo in foto: Stanislav Golob

Oglejte si tudi