Oceni objavo

Prvomajska budnica z Mengeško godbo 2024

Tradicionalni vstop v mesec maj – praznični mesec občine Mengeš – s prvomajsko budnico je tudi letos ob prijetnih spomladanskih temperaturah odlično uspel. Tudi tokrat smo združili moči z Veteransko sekcijo Mengeške godbe pod vodstvom Janeza Pera, da smo skupaj prebujali občane v vseh delih občine in tudi v sosednjem Trzinu.
Uvod v prvomajsko dogajanje smo začeli že na predvečer, 30. aprila 2024, na naši Gobavici. Najprej smo se ustavili pri Fartku, kjer so nas prijazno sprejeli prvi poslušalci in pogostili Tomaž in Sabrina z ekipo, nato pa smo zaigrali še ob prižigu kresa. Ko je postalo nekoliko bolj vroče in je ognjeni kres zablestel v vsej svoji mogočnosti, smo se odpravili še na vrh, do Mengeške koče, kjer smo zaigrali še nekaj skladb in se zavrteli ob zvokih ansambla. Pretiravati seveda nismo smeli preveč, saj nas je že zgodaj zjutraj čakala budnica.


V godbenem domu smo se začeli zbirati že od 5.30 dalje, točno ob 6.00 pa smo krenili na pot, ki nas je vodila po tradicionalnih točkah po Mengšu. Tudi tokrat smo pozdravili župana Boga Ropotarja, pa oskrbovance Doma počitka Mengeš ter se ustavili še pri naših najzvestejših podpornikih, ki so nas prijazno pogostili. Zadnja postaja je bila seveda tradicionalno pri naši častni članici Zorki Požar. Mengeški godbeniki in godbenice, ki v letošnjem letu obeležujemo 140 let delovanja, a smo s precejšnjim številom mladih članov v dobri kondiciji, smo korakali po Mengšu, Veteranska sekcija Mengeške godbe pa je obiskala še vse druge dele občine Mengeš, in sicer so nastopili:
v Topolah in Loki pri Mengšu pri gasilskem domu, nato zavili v sosednjo občino Trzin in zaigrali pri gostilni Narobe in pri trzinskih blokih, na koncu pa so se odpravili še na Dobeno, kjer so naredili postanek pri Gostilni Ručigaj in končni postanek pri Kmečkem turizmu Blaž Dobeno.


Prvomajski nastopi so bili le uvod v pestro godbeno dogajanje do začetka poletnih počitnic. V tem času nas čaka še veliko nastopov, izpostavljamo pa sodelovanje na proslavi ob občinskem prazniku 29. maja 2024, sodelovanja na praznovanju obletnic okoliških godb in društev ter nadaljevanje našega "filmskega projekta" oz. koncert filmskih uspešnic, ki ga bomo izvedli v "pruhu" oz. v letnem gledališču pri tabornikih v petek, 7. junija 2024, ob 20.00 (nadomestni datum v primeru dežja pa bo teden kasneje, torej 14. 6. 2024).

Lepo vabljeni na vse dogodke, kjer bo prisotna (tudi) Mengeška godba.

Besedilo: Maja Keržič

Foto: Franc Žun in godbeni arhiv


Oglejte si tudi