Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
7°C
3°C
JUTRI
3°C
2°C
Deli
2875

Izlet članov Medobčinskega društva Sožitje na Gorčko

Člani Medobčinskega Društva Sožitje iz Mengša smo se 13. maja 2017 odpeljali proti severovzhodnemu delu Slovenije, na Goričko. Ime Goričko izhaja iz goric, tako domačini imenujejo griče, ki so davno nastali na dnu Panonskega morja in se potem dvignili. Pokrajina je gričevnata, najvišji hrib je visok 418 m. Najprej smo si ogledali družinsko podjetja Kodila, kjer se že tri generacije ukvarjajo s predelavo mesa in mesnih izdelkov. Po uvodni predstavitvi podjetja in dela v njem, smo si ogledali zorilnico z ilovnatimi ometi in slamnato streho, kjer visijo in zorijo prekmurske šunke. Nato smo si privoščili degustacijo njihovih dobrot, marsikdo pa se je oglasil tudi v trgovini ter kakšno od dobrot odnesel domov.

Izlet smo nadaljevali z obiskom največjega baročnega gradu na Slovenskem, ki naj bi po legendi imel 365 sob. Z gradom je povezanih nekaj legend, najbolj znana pa je o zmaju z zlato krono. Grad stoji na strmem griču, obdaja pa ga velik park. Od leta 1995 grad obnavljajo. V multimedijski učilnici nam je vodička predstavila zgodovino gradu, ogledali smo si filmček o naravnem bogastvu Krajinskega parka. S panoramskim vlakcem smo se tudi odpeljali po parku, kjer smo  lahko občudovali naravo in življenje v njej.

Po kosilu smo se odpeljali v Veliko Polano na Sobolovo domačijo, kjer so nam predstavili izdelovanje cekarjev iz koruznega ličkanja. Ogledali smo si značilno prekmursko domačijo. Prisluhnili smo razlagi o življenju tukajšnjih ljudi nekoč in danes. Vmes smo našli čas za prijetno kramljanje in druženje. Lepo smo se imeli in s prijetno utrujeni vrnili domov.

Besedilo in foto: Metka Mestek

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij