Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Moja (karierna) pot naprej

Včasih se zgodi, da obstanemo na mestu in sčasoma opazimo, da smo nekje, kjer si ne želimo biti, hkrati pa ne vemo, kaj bi lahko storili, da bi to spremenili. Se sliši znano?

Na povabilo AIA – Mladinskega centra Mengeš in pod okriljem Kariernega Placa – Kariernega centra za mlade smo 12. januarja 2022 izvedli on-line delavnico Moja (karierna) pot naprej. Udeleženci so iskali odgovore na vprašanja:
Kako prekiniti začaran krog čakanja in ukrepati, da se zgodijo prave stvari?
Kako najti motivacijo za korak naprej?
Kakšna so praktična orodja za boljše načrtovanje (časa in ciljev)?
Aktivnost je bila v prvi vrsti namenjena mladim, ki vstopajo na trg dela. Spoznali so različna orodja in trike, ki nam lahko pomagajo, ko se zataknemo na svoji poti.

V primeru soočanja z negotovostjo, katero karierno pot ubrati, nas lahko pri raziskovanju podpre orodje IKIGAI, ki nam pomaga najti smer na presečišču med strastjo, misijo, poklicem in poklicanostjo. Če imamo izzive z načrtovanjem poti in doseganjem ciljev, lahko uporabimo coaching metodo GROW, kjer si postavimo cilj, analiziramo trenutno stanje, raziskujemo različne možne poti, ki so nam na voljo, in zasnujemo korake, ki nam bodo omogočali doseganje zastavljenega cilja. Za motiviranje na poti pa so nam na voljo nekateri triki. Eden od njih je metoda dveh minut, ki nam pomaga zmanjšati oklevanje pred začetkom nove naloge. Če se uspešno prepričamo, da bomo aktivni le dve minuti, je lažje začeti. Po dveh minutah zapademo v nalogo in nadaljujemo delo. Več zanimivih izzivov, orodij in idej najdemo v priročniku Moj korak naprej (Socialna akademija).

Andreja Glavač je predstavila še aktivnosti Kariernega Placa – Kariernega centra za mlade. Mladim med 6. in 19. letom nudijo možnost individualnega informiranja, testiranja, svetovanja s področja načrtovanja in vodenja kariere ter strokovno pomoč in podporo pri odločanju. Več informacij poiščite na portalu www.karierniplac.si. Vse aktivnosti so za udeležence BREZPLAČNE, saj projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v obdobju 2019–2022.

Besedilo: Sabina Belc, mladinska delavka in izobraževalka

Oglejte si tudi