Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

KAKO IN ZAKAJ POSTATI POLICIST/POLICISTKA

7. februarja smo v AIA – Mladinskem centru Mengeš gostili Agato Lucijo Jevnikar s Policijske postaje Domžale, ki je mladim predstavila poklic policista, njihovo poslanstvo ter pogoje in možnosti zaposlitve.

Poslanstvo policista je pomagati ljudem v nesreči, skrb za spoštovanje zakonov in zagotavljanje varnosti v družbi. Zato mora biti policist odprt, komunikativen in odločen človek z občutkom za pravičnost. Pripravljen mora biti na izzive, nove in zanimive naloge, na dodatno izpopolnjevanje znanja in veščin ter na dinamičen, zanimiv in nikoli dolgočasen delovnik.

Postaneš lahko policist postaje prometne policije. Svoje naloge lahko opravljaš tudi na motorju. Če te veseli delo z živalmi, se lahko usposobiš za vodnika službenega psa ali policista konjenika. Svojo kariero lahko gradiš kot kriminalist pri pregonu storilcev najhujših kaznivih dejanj. V okviru kriminalistične policije se lahko specializiraš za preiskavo splošne ali organizirane kriminalitete, obravnavo kriminalitete s področja gospodarstva ali računalništva, lahko pa postaneš tudi kriminalistični tehnik, forenzik ali bombni tehnik. Če imaš odlične psihofizične sposobnosti, lahko postaneš član specialne enote policije, ki je namenjena za izvajanje najzahtevnejših nalog. Lahko se usposobiš tudi za varovanje najvišjih političnih predstavnikov, tako doma kot v tujini. Delo policista je predvsem delo z ljudmi, zato velikokrat izvajamo predavanja v šolah o raznoraznih aktualnih temah, sodelujemo na sejmih in preventivnih aktivnostih, obiskujemo vrtce in osnovne šole.


Če si želiš postati policist, se lahko po zaključeni srednji šoli vpišeš na Višjo policijsko šolo v Tacnu. Po vpisu in izpolnjenih sprejemnih pogojih dobiš v podpis pogodbo o zaposlitvi. Po podpisu ti prične teči delovna doba in že v času študija prejemaš plačo kot vsak uslužbenec, študij pa je brezplačen. Ko opraviš vse študijske obveznosti, se s teboj sklene delovno razmerje za nedoločen čas in pričneš z delom na eni od policijskih postaj. Več na: policija.si. Za podrobnejšo in neposredno seznanitev z delom policistov ti nudimo tudi možnost obiska naše policijske postaje. Za termin nas lahko kontaktiraš na 01 724-65-80. Vprašanja lahko nasloviš tudi na elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si ali zaposlitev.pulj@policija.si.


Besedilo: Agata Lucija Jevnikar v sodelovanju z AIA – Mladinskim centrom Mengeš

Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi