Oceni objavo

Humanitarna akcija za družine v stiski

Od začetka februarja do konca marca smo v AIA – Mladinskem centru Mengeš organizirali humanitarno akcijo za družine v stiski, v okviru projekta Daj naprej in podari sonce. Zbirali smo hrano in druge osnovne potrebščine. V akciji je sodelovala tudi Knjižnica Janeza Trdine Mengeš. Dobrotniki iz lokalnega okolja so se lepo odzvali in zbrali smo lep kupček donacij, ki smo jih 6. aprila predali Mileni Marinič iz Zavoda Hrček, ki oskrbuje družine iz Mengša in širše okolice.

Zavod Hrček iz Kamnika se predstavi: Zavod je nastal poleti 2019 z željo, da bi stvari, ki so za nekoga odpadek, ponovno uporabili. Ideja se je Mileni porodila prav med vožnjo skozi Mengeš in opazovanjem kupov kosovnih odpadkov. Igrače so denimo povsem uporabne, ko jih en otrok preraste. Treba jih je očistiti, pa bodo dostopne drugemu otroku. Prvenstveno vodilo je bilo, ne zavreči uporabnih stvari, temveč jih narediti dostopne vsakomur. Zaradi navedenega je bil ustanovljen zasebni neprofitni zavod. Od samega začetka je prihajal očka samohranilec s prošnjo po hrani, zato so začeli zbirati in podarjati tudi hrano. Vloga zavoda se je razcvetela s pojavom koronakrize. Vse več je mladih družin, družin, ki imajo osebe s posebnimi potrebami, ki nimajo dovolj denarja za živila, obleko, obutev in šolske potrebščine. Tako so iz želje po zmanjševanju smeti postali zavod za pomoč socialno ogroženim družinam. Zavod Hrček je ustanovila Milena Marinič, najela je kredit za majhen prostor na naslovu Novi trg 26 a, Kamnik, ki služi prodajalni, delovanje zavoda pa financira s svojo pokojnino. Pri delu ji pomaga tudi hči Patricija. Pokličejo jih tudi družine po smrti nekoga, kadar je treba izprazniti stanovanje, pa želijo stvari podariti v ponovno uporabo. Takrat vzamejo vse, za kar predvidevajo, da bi lahko še komu koristilo (od orodja, gospodinjskih pripomočkov, posode, volne, gumbov, blaga, obleke do spodnjega perila, invalidskih pripomočkov in posteljnine). Stvari po potrebi očistijo, preden jih dajo v drugo uporabo. Stvari, ki niso nujne za življenje, kot so hrana, obleka in obutev, poceni prodajo, da bi pridobili sredstva za plačilo stroškov. Prodaje je izjemno malo.

Hrčkanje ni le njihov način življenja, v njihovem primeru gre za dobrodelnost, ki jih navdaja s pozitivnimi občutki. Hvaležni so vsem donatorjem, ki ne vržejo stvari stran, temveč jim jih podarijo, da lahko skupaj pomagamo družinam v stiski.

Najlepša hvala vsem, ki ste sodelovali in dajete naprej sonce!

Besedilo: Milena Marinič in Blanka Tomšič
Foto: Brane Tomšič




Oglejte si tudi