Oceni objavo

DOBRE NAVADE, POT DO USPEHA

V ponedeljek, 30.5.2022, smo na predavanju v okviru Društva AIA – Mladinski center Mengeš govorili o tem, kaj je za nas uspeh in kako si pomagamo na poti do njega z določenimi dobrimi navadami.

Uspeh je za vsakega od nas nekaj drugega. Za nekoga je to zaključek šolanja in dobra kariera, za drugega družina idr. Pomembno je, da se vprašamo, zakaj si nekaj želimo. Kaj nam bo to prineslo? Kako se bomo počutili, ko bomo to dosegli? Je to res to kar si želimo? Na predavanju smo ugotovili, da si vsi želimo biti srečni in zadovoljni. Do tega lahko pridemo le, če v življenju počnemo stvari, ki jih imamo radi in v čemer smo dobri. Za to pa je potrebno, da najprej spoznamo samega sebe. Že na vhodu grškega preročišča v Delfih piše: “Spoznaj sebe in spoznal boš svet”. Pri spoznavanu sebe so nam lahko v veliko pomoč tehnike čuječnosti. Ko enkrat vemo kdo smo in kaj si v življenju želimo, potem nam na poti do tega pomagajo dobre navade. Starogrški filozof Aristotel je vedel, da je 25% vsega kar delamo, rezultat naših navad. Zato je poudarjal, naj razvijamo dobre navade, da te postanejo naš gospodar (ne pa da nas vodijo slabe). Dobre navade je težko razviti, a je z njimi lahko živeti. Slabe navade pa je lahko razviti, a je z njimi težko živeti. Dobre navade razvijemo s ponavljanjem.
Glavne dobre navade so naslednje:
- postaviti si cilj (najbolje vsak večer najmanj 3 cilje za nasledni dan)
- usmerjenost k rezultatu (čez dan imeti fokus na cilju, ki si ga zadal za ta dan)
- vedno se premikati naprej proti cilju (tudi če je težko), najdi pot do cilja
- prevzeti odgovornost za svoje življenje (za uspehe in neuspehe) in ne kriviti drugih
- samodisciplina (pomeni: zmožnost da sebe pripraviš do tega, da narediš to, kar naj bi naredil, takrat ko naj bi to naredil, ne glede na to, ali se ti takat to da ali ne)
- osebni razvoj (delo na sebi, raziskovanje sebe, odprtost na nove izkušnje idr.)
- upravljanje s časom (imeti plan - dan, teden, mesec, kvartal) in prioritete
- tvegaj (tudi na lotu ne moreš zadeti dobitka, če prej ne kupiš srečke)
- vedno bodi pošten in resnicoljuben (ne glede na ceno)
- delati to, kar imaš rad in v čemer si dober
- delati v dobro ljudi (kaj drug človek potrebuje od mene in kaj lahko s svojimi talenti dam)

Predavanje smo zaključili s kratko vajo čuječnoti v tišini. Udeleženci so začutili, katero dobro navado od naštetih bi potrebovali in se odločili, da jo bodo začeli razvijati kot svojo novo dobro navado.

Besedilo: mag. Lucija L. Skok, pravnica in mediatorka
v sodelovanju z AIA Mladinskim Centrom
www.lucijaskok.si

Oglejte si tudi