Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Strokovni prikaz obrezovanja sadnega drevja na Dobenu

Letos nam je pa uspelo! Že lani je Turistično društvo Dobeno v svoj program uvrstilo tudi prikaz obrezovanja sadnega drevja na Dobenu, a žal nam je sneženo vreme preprečilo izvedbo. Letos nam je bilo vreme bolj naklonjeno in tako smo se v soboto, 23. februarja, ob 9. uri dopoldan, kljub precej vetrovnemu vremenu zbrali v sadovnjaku turistične kmetije Blaž, na strokovnem predavanju in praktičnem prikazu obrezovanja.
Naš sokrajan Sebastjan Grmek, študent zadnjega letnika agronomije, nam je prikazal strokovno obrezovanje različnega sadnega drevja. Očitno je bila tema zanimiva, saj je praktični prikaz pritegnil kar precejšnje število Dobencev in tudi nekaj okoličanov je prišlo. Sebastjan je prikazal obrezovanje jablan, hrušk, sliv, marelic, vinogradniških breskev, ribeza in na koncu še vinske trte »brajde«. Pri obrezovanju nam je sproti razlagal značilnosti obrezovanja posameznega drevesa, razložil razlike in način obrezovanja. Obiskovalci smo pozorno sledili njegovim besedam in gibom rok, ki so izvajale strokovne reze. Veliko vprašanj smo mu zastavili in Sebastjan ni bil z odgovori nikoli v zadregi, čeprav so bila vprašanja tudi zelo strokovna in specifična. Nanizal nam je tudi veliko strokovnih nasvetov o vzgoji in gojenju sadnega drevja, jagodičevja in trte.

Obiskovalci smo bili zelo zadovoljni s Sebastjanovim predavanjem in praktičnim prikazom, kar nekaj udeležencev je Sebastjana povabilo v svoje sadovnjake, da jim obreže sadno drevje in popravi morebitne napake obrezovanja v preteklosti.  

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi