Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Tradicionalno velikonočno "žegnanje" na Dobenem

Velika noč je največji krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih, za kristjane je praznik veselja in upanja, ker verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal smrt in prinesel upanje na vstajenje po smrti – novo življenje. Po tradiciji se na veliko soboto blagoslovijo (pogovorno žegna) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Praznik ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi.
Danes velikonočne jedi, ki jih ljudje prinesejo blagoslovit, predstavljajo simbole Jezusovega trpljenja; kruh ali potica oziroma pogača predstavlja življenje, hkrati pa tudi božjo dobroto, meso predstavlja Jezusovo telo, hren zaradi svoje oblike predstavlja žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ, več pomenov pa ima jajce. Rdeče obarvane pirhe poznamo predvsem kot simbol krvi, ki jo je Jezus prelili za nas, predstavlja pa tudi vstajenje – tako kot piščanec stre lupino in vstopi v življenje, je iz groba vstal tudi Jezus. Jajce poleg novega življenja predstavlja tudi začetek pomladi, jajce je torej podoba novega življenja.

Na Dobenu turistično društvo skupaj z župnijo Mengeš že nekaj let zapored pripravi na veliko soboto blagoslov velikonočnih dobrot. Tudi letos je bilo 20. aprila popoldan pri Anžinovi kapelici »žegnanje« jedi, ki so jih tja prinesli domačini in tudi veliko okoličanov se je udeležilo obreda, blagoslov pa je opravil mengeški župnik g. Marko Košir. Pred podelitvijo blagoslova je pozdravil vse navzoče, na koncu obreda pa se je zahvalil za darovane prispevke in številno udeležbo pri obredu. Dogodek je na Dobenu lepo sprejet, saj se ga vsako leto udeleži veliko število ljudi, tudi nemalo tistih, ki ne verujejo, pride na "žegnanje".
Velikonočni čas ima velik simboličen pomen za večino ljudi, zato vsem, ki verujete, TD Dobeno želi doživeto praznovanje, tistim pa, ki ne verujete ali ste drugačnih ver, pa vesel praznik pomladi.

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi