Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Mengeš
JUTRI
21°C
11°C
SOB.
23°C
11°C
Oceni objavo

Na Dobenem

Že lani konec leta smo se na skupnem sestanku VO in TD Dobeno dogovorili, da zaradi dotrajanosti in nepreglednosti lesenih informativnih tabel, postavljenih na razcepih poti na Dobenu, ki informirajo obiskovalce, katere hišne številke so na določeni poti, poiščemo ponudbo za nove, bolj pregledne in jasne, da bodo obiskovalci lažje našli iskano lokacijo.

Kontaktirali smo podjetje IZIMAP, ki je v preteklosti že sodelovalo z občino Mengeš na področju kartografskih izvedb. Predstavili smo jim naše želje in si skupaj ogledali možne rešitve na terenu. Njihov predlog postavitve in ugodna ponudba sta nam bili všeč in smo se dogovorili za izvedbo. Tako smo se dogovorili z občino Mengeš, da krije stroške izdelave novih informativnih tabel, krajani pa poskrbimo za postavitev primernih nosilcev in montažo. V drugi polovici maja smo dokončali zastavljeni plan in nove table, pregledne in jasne so v uporabi. 

TD Dobeno je soglasno sprejelo sklep o nabavi športnih rekvizitov, ki bi pritegnili in družili dobensko mladež. Nabavili smo samostoječi koš in dva mala gola. Ker Dobeno nima v lasti skupnega zemljišča ali prostora za družabne aktivnosti, smo to postavili na makadamskem parkirišču pred KT Blaž. Videti je, da je bila poteza pravilna, saj se pogosto vidi otroke ali sliši njihove glasove in vrišč, ko se igrajo z žogo, tudi starši se nemalokrat vključijo, da pokažejo otrokom svoje športne sposobnosti.

V začetku maja pa je na Rašiškem stolpu potekalo zahtevno reševanje ponesrečenca v izvedbi Ljubljanske gasilske brigade. Fantje so imeli kar precej dela, da so ponesrečenca z vrha 17 m stolpa, po zunanji strani spustili na tla, vaja je uspela!

V začetku junija je naš sovaščan Bine Vran praznoval visok jubilej, 80-letnico. Bine je eden izmed prvih priseljencev na Dobeno, zemljišče je kupil že leta 1975, in ker je zidar, si je v nekaj letih postavil lepo hišo na Zg. Dobenu. Tako je Bine že več kot pol življenja Dobenec in ker se je v tem obdobju veliko zidalo in urejalo teren s »škarpami« je bil Bine zelo iskan in aktiven pri tem delu. Ko sem ga vprašal, koliko »škarp« je naredil, je odgovoril: »Na Dobenu je skoraj ni, kjer ne bi bil zraven, če upoštevam vse, tudi tiste, ki niso na Dobenu, se dolžina meri v kilometrih …«  Bine še vedno, kljub težavam s koleni, vsak dan obhodi Dobeno in ko se pogovarjaš z njim, vedno »zabeli« pogovor z dobro šalo, živi sam, nima svojih potomcev. Zato smo krajani in člani TD na Lorbijevo pobudo pripravili Binetu presenečenje, da mu polepšamo njegov praznik, dekleta so pripravila prigrizek in pecivo, celo torto, fantje pa so poskrbeli za pijačo in četa je z vsemi dobrotami proti večeru pozvonila na Binetovih vratih. Presenečenje je bilo popolno, saj nekaj časa sploh ni dojel, kaj se dogaja, ko pa smo mu ob spremljavi Primoževe harmonike zapeli »Vse najboljše …«, na mizo naložili dobrote in torto, ni mogel skriti ganjenosti, še zaplesala sta z Vido … Lep in topel je občutek, ko vidiš srečo na obrazu človeka in da so še ljudje, ki jim ni vseeno!

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi