Oceni objavo

PUSTNA POVORKA NA DOBENU

Dve leti nam je korona krojila družbeno in družabno dogajanje po celem svetu, v različnih deželah so se z njo različno spopadali. Nekje bolj, drugje manj uspešno, težko objektivno ocenimo, kje so bili bolj in kje manj uspešni v boju s to boleznijo in kako uspešna pri tem je bila naša vlada. Vsekakor smo bili državljani zasuti z novicami o obolelih, številu bolnikov na intenzivni negi in umrlih, novicami, ki so negativno pritiskale na naše počutje in razpoloženje. Vse druge novice so šle nekako mimo nas, kulturni dogodki so kar izpuhteli, le športni dogodki oziroma uspehi naših športnikov so nas še razveseljevali in prinašali svetlobo v mrakobne pogovore o covidu in politiki. No, pa smo le dočakali februar, ko so se omejitve omilile in smo državljani bolj sproščeno zadihali.

Turistično društvo Dobeno je v programu za letošnje leto na koncu dodalo: »... program pa se bo sproti prilagajal oziroma usklajeval z ukrepi ...«. Takoj po sprostitvi ukrepov smo šli v akcijo in informirali svoje krajane in člane turističnega društva, da bo v soboto, 26. februarja, na Dobenu organizirana pustna povorka in naj se prijavijo v čim večjem številu. Prišlo je kar precej prijav z Dobena in nekaj celo iz Mengša. Do 11. ure, ko je bil napovedan zbor pustnih šem na parkirišču "pr' Blaž", se je zbralo lepo število maškar, seveda je bilo največ mladih. Ko pa je povorka, ki jo je z veselimi vižami spremljal harmonikar Stane (šele pred kratkim se je priselil v naš kraj iz Bele krajine in se takoj aktivno vključil v krajevno dogajanje, kar je zelo pohvalno), krenila po ulicah naselja, so se ji pridruževale še nove maškare, da jih je bilo na koncu blizu štirideset.

Sprevod različnih, slikovitih in izvirnih pustnih šem, ki ga je spremljala vesela glasba, je napolnil dobenske ulice in marsikje so nas ustavili, nam ponudili pijačo in sladkarije ter zaplesali z nami. Žal zaradi raztegnjenosti in konfiguracije našega kraja peš nismo mogli obiskati vseh predelov naselja. Povorka je obiskala le tri ulice, a je sprevod kljub temu trajal skoraj dve uri. Na koncu pohoda se je povorka ustavila na parkirišču "pr' Blaž", kjer je bila postavljena miza, na njej pa so udeležence pričakali slastni pustni krofi in topel čaj. Zabavno, prijetno in veselo je bilo pustno dogajanje, tudi vreme nam je bilo naklonjeno. Čeprav je dan prej na Zg. Dobenu snežilo in je zapadlo par centimetrov snega, ga je toplo jutranje sonce hitro odneslo in v lepem, sončnem, čeprav malo vetrovnem vremenu je vesela povorka razširila dobro razpoloženje na vso vas.

Odziv in razpoloženje vseh navzočih, tudi odraslih ni bilo malo, sta pokazala, kako nam je v času korone manjkalo družabnih dogodkov, druženja in veselih trenutkov, da se ljudje lahko sprostijo in otroci doživijo tisto »pravo« otroštvo, stran od računalniških igric. Sproščeno, razigrano druženje in veseli obrazi, čeprav so bili nekateri zakriti z maskami, so povedali veliko.


Besedilo in foto:
Tone Vidrgar

Oglejte si tudi