Oceni objavo

Prikaz borilnih veščin in harmonije gibanja

Prvomajski prazniki so za nami, kresovi so pogoreli in življenje se je vrnilo v ustaljen vsakodnevni ritem. "Da ne bo preveč monotono," smo rekli v Turističnem društvu Dobeno, "naredimo nekaj." In smo. Ker želimo v društvo pritegniti čim več mladih, smo v petek, 6. maja, ob 18., uri v kmečkem turizmu Blaž organizirali strokovno predstavitev vzhodnjaških borilnih veščin in prikaz odziva telesa v ravnotežju ter harmonijo gibanja za zdravo življenje. Primož se je za predstavitev dogovoril z g. Tonetom Ančnikom iz Črnuč, velikim prijateljem Dobena, saj je v letu 2021 preko 250-krat obiskal naš kraj in si zato zasluži iskrene čestitke. 

Tonetova predstavitev je bila zelo slikovita, tudi malo humorja je vključil, pri praktičnem prikazu odziva telesa v ravnotežju in uporabe harmonije gibov v vsakdanjem življenju pa je k sodelovanju pritegnil vse navzoče. Povedal nam je, da je karate vzhodnoazijska borilna veščina in ima dvojno vlogo, na eni strani gre za borilno veščino, ki izhaja z otočja Okinava, razvito koncem 19. stoletja z združevanjem tradicionalnih metod goloroke borbe, po drugi strani pa se izraz karate danes predvsem izven azijskega prostora uporablja kot splošni izraz za veliko število modernih golorokih borilnih veščin, razvite na Japonskem. A karate ni le borilna veščina, temveč je tudi oblika telesne aktivnosti.

Tone Ančnik se je že pri petnajstih letih začel ukvarjati s karatejem, kasneje pa še s tai či čuanom. Napisal je 12 knjig o karateju in tai či čuanu. Je mojster karateja 6. dan in borilnih veščin, pogosto pa deluje tudi kot učitelj, vabijo ga na predavanja in seminarje doma in na tujem.

S svojim privlačnim in strokovnim prikazom je pritegnil pozornost vseh prisotnih. Škoda le, da na predavanju ni bilo mlajših udeležencev, saj smo v TD verjeli, da bo to tema, ki zanima predvsem mlajšo populacijo in bodo mladi prisotni v večini.

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

 


Oglejte si tudi