Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

DOBENSKA POMLADNA DOGAJANJA

Pomlad je letos pogumno zakorakala v našo deželo že pred njenim uradnim datumom in nas pozdravila s toplimi sončnimi dnevi, potem pa, kot da se je zavedela, da malo prehiteva, je sledilo nekaj deževnih dni in v aprilu, ko so na Dobenu že začele cveteti češnje, breskve in marelice, nam je dvakrat nasula snega, 8. aprila ga je kar četrt metra namedlo na Zg. Dobenu, tako da je posredovala zimska služba, plug nam je vse ceste očistil že zgodaj dopoldne, da krajani nismo imeli težav z vožnjo v dolino, 13. aprila pa ga je naneslo 4 cm, dovolj za zimsko idilo. Kljub muhastemu vremenu smo bili člani TD Dobeno kar aktivni.


Za 8. marec smo dobenskim ženam in obiskovalkam Dobena čestitali za njihov dan s pozdravnimi plakati, ki smo jih namestili na oglasne deske in vidna mesta ob najbolj obljudenih poteh na Dobenu.

O video čestitki za materinski dan 25. marca je bilo že napisano v marčevski številki Mengšana, morda le podatek, da je bilo do danes na You Tubu že več kot 10 tisoč ogledov in precej zahval in pohval smo prejeli.


Konec marca je bila v navezi France-Tomaž, izvedena čistilna akcija “čiščenje trnja”, na občinski poti pod Hubatom med Šornom in Omanom, čeprav se je z leti nekdanja kolovozna pot spremenila v potko, po njej hodi precej domačinov, predvsem sprehajalci štirinožnih prijateljev in ni prijetno, če te trnje cuka za rokav.

Sredi aprila pa sta France in Tone v naselju Sp. Dobeno postavila novo informacijsko tablo z zemljevidom Dobena.


Letošnja čistilna akcija, ki je potekala 17. aprila s sladko grenkim okusom, pa zasluži svojo zgodbo.

Vsi člani TD in krajani smo bili z maili povabljeni na čistilno akcijo in okrog 9. ure se je zbralo več kot 50 aktivistov, ki jim ni vseeno. Z veseljem smo opazili, da je bilo prisotnih veliko mladih in najmlajših. Marsikdo od mimoidočih bi si lahko mislil, da se sproščajo ukrepi in bo pri Blažu veselica. A vreče za smeti in rokavice so povedale, da gre za nekaj drugega. Žal zaradi razmer nismo mogli in smeli posneti gasilske slike vseh sodelujočih. Udeleženci so se razvrstili v skupine in upoštevali predpisano medsebojno razdaljo. Po nekaj urah aktivnega dela vseh udeležencev se je na Francetovem traktorju nabralo lepo število vreč z nabranimi odpadki in tudi nekaj večjih kosov je bilo, ki ne sodijo v naravo, kar dokazuje, da so "čistilci" resno pristopili k akciji. France je vse, kar je bilo nabranega, odpeljal na zbirno mesto v dolino. Čistilna akcija na Dobenu je bila opravljena z odliko in vsi udeleženci zaslužijo pohvalo. To je sladki del zgodbe, sledi pa grenki del ...


Samo nekaj ur je trajalo veselje in zadovoljstvo krajanov v prepričanju, da so vsaj za nekaj časa očistili Dobeno in okoliške poti nesnage. A že naslednje jutro so krajani klicali in pošiljali slike novih (pripeljanih) odpadkov. Na ekološki otok na Sp. Dobenu je nekdo prispeval zajeten kup odpadne embalaže, prav tako tudi pri prvem košu za odpadke pri vzponu na Dobeno. Očitno doma ta nesnaga moti, pa jo odnese na sosedov prag, “samo da je pri nas lepo, bo že sosed počistil”. Glede na udeležbo in razgovore na čistilni akciji sem prepričan, da to niso bili krajani Dobena. No v ponedeljek pa smo zalotili “dobrotnika” z doline, ki je k studencu na Sp. Dobeno pripeljal odpadke kar s traktorjem in to približno toliko, kot smo jih v soboto vsi udeleženci zbrali na čistilni akciji v nekaj urah. Žal se to dogajanje kar redno ponavlja, saj so nam po zadnjem odvozu kosovnih odpadkov že naslednji dan na vse ekološke otoke na Dobenu neznani “prijatelji” donirali različne nove materiale. Kljub nameščeni kameri in opozorilu na Sp. Dobenu se dejavnost prinašanja odpadkov na Dobeno ne zmanjšuje, imamo kar nekaj posnetkov in fotografij “donatorjev”, ki jih do sedaj nismo uporabili, a glede na dogajanje bomo o navedenem ravnanju primorani seznaniti o tem pristojne organe in od njih zahtevati poostren nadzor nad odlaganjem odpadkov ter ustrezno ukrepanje oz. sankcioniranje vseh vpletenih.

Dejstvo je, da se je Dobeno v zadnjem letu spremenilo v veliko gradbišče. Trenutno se gradi kar šest novogradenj, tri pa se še pripravljajo. Poleg tega se izvaja še nekaj adaptacij in obnov starejših objektov, ki so zamenjali lastnika. Posledično je dnevno na Dobenu večje število različnih izvajalcev, ki zaradi omejitvenih ukrepov nabavijo hrano in pijačo v dolini, ob vrnitvi pa se embalaže znebijo na različne neprimerne načine, kar obremenjuje naravo in naše ekološke otoke. Podobno velja za različne odpadke (gradbene in ostale), ki nastajajo predvsem pri adaptacijah objektov. Zavedamo se, da za neprimerno početje izvajalcev niso odgovorni naročniki oziroma lastniki objektov, kjer se adaptacija izvaja, vendar apeliramo ravno na vas, da svoje izvajalce opozorite na primerno ravnanje z odpadki.

Lepo naprošamo vse prebivalce doline, ki kakorkoli sodelujejo pri oskrbi Dobena z vsakovrstnimi odpadki, ki jih doma ali v bližini doma ne želijo, ne nosite in ne vozite tega na Dobeno! Tudi pri nas jih ne želimo in če nimate drugega razloga za obisk Dobena, prosimo, ostanite doma!


Tekst: Tone Vidrgar

Fotografije: krajani Dobena

Oglejte si tudi