Oceni objavo

7. srečanje Dobencev 2022

Zadnji dve leti nam je kulturno in družabno življenje v veliki meri krojila korona, sedaj pa so ukrepi odpravljeni in zadihali smo bolj svobodno. Letos nismo bili v dilemi, ali bomo lahko organizirali srečanje krajanov in članov TD Dobeno (covidne omejitve) in tudi vremenska napoved je bila ugodna. Zato smo poslali vabila po mailu vsem članom TD in še pisna vabila, ki jih je dostavila pošta na vse dobenske domove: »Vabimo vas, da se 4. junija ob 16. uri udeležite 7. srečanja Dobencev s piknikom.« Letošnje srečanje je bilo za Dobeno zgodovinsko, prvič smo izvedli srečanje na »našem« platoju in nismo gostovali.

Na skupnem sestanku UO TD in VO smo si teden pred dogodkom razdelili naloge za pripravo prostora za srečanje in nabavo vsega potrebnega, da bo piknik potekal v zadovoljstvu in prijetnem razpoloženju. Že dan prej smo začeli s pripravo in dokončali vse potrebno v soboto dopoldan. Vodo in elektriko nam je »posodil« sosed Mare Dimc, od koder smo jo napeljali na plato. Pripravili smo pult, hladilnik, žar za peko, postavili mize in klopi ter poskrbeli še za druge pomembne podrobnosti. Tako je bilo pred srečanjem vse pripravljeno, tudi oder in stojnica za sprejem in dobrodošlico udeležencev. Žal je ekipa za pripravo vedno manjša, z vedno istimi izvajalci, razen svetlih izjem se mlajši krajani ne želijo »mešati v (NAŠE?) posle«.
Kmalu po 16. uri so začeli prihajati prvi udeleženci in bilo nas je vse več. Vsakega prišleka so člani TD ob prihodu povabili k stojnici dobrodošlice, ponudili pecivo in aperitiv, kar vse so prispevali naši vrli sokrajani.

Zbrane je najprej pozdravil podpredsednik TD Tone Vidrgar in na kratko predstavil več kot 10-letno aktivno prizadevanje članov TD, ki so s svojim nesebičnim delom in udeležbo na različnih prireditvah, srečelovih in dogodkih pomagali pri pridobivanju sponzorjev  donatorjev oziroma zbiranju sredstev, da bi nekoč tudi Dobenci lahko prišli do svojega prostora za otroško igro, šport in druženje, prostora, ki ga imajo že vsa naselja v občini, "... in kot vidite, nam je uspelo, danes se družimo na prostoru, ki je naš, in veselje je gledati mladež, ki se tu zbira pri različnih igrah, poslušati njihov smeh in gledati vesele obraze. Tudi starši prihajajo sem z otroki, spremljajo njihovo igro in se pogovarjajo med seboj. Tkejo se vezi, prijateljstva, naj bo to nova zgodba, zgodba zadovoljnih in povezanih ljudi. Na Dobeno smo se priselili z različnih koncev Slovenije, zato se med seboj premalo poznamo, nimamo skupne preteklosti, razen dobenskih staroselcev. A skupno nam je, da imamo radi Dobeno in zato sodelujmo vsi v tej novi zgodbi povezane in enotne skupnosti."

Nato je besedo predal predsednici TD Frančiški Hunjet, ki je po pozdravu prisotnih povabila podžupana Boga Ropotarja, da sta simbolično otvorila in predala večnamensko ploščad v "uradno" uporabo, kar so vsi prisotni pospremili s spontanim aplavzom.
Obiskovalci so imeli na izbiro pester izbor jedi z žara, za kar sta letos pridno skrbela Vlado in Anže, zato jima gre še dodatna zahvala in pohvala vseh navzočih. Tudi pester izbor pijač je bil udeležencem na izbiro, za otroke in odrasle, tako da ni bilo ovir za dobro razpoloženje. Zaradi obveznosti se nam je malce kasneje pridružil tudi župan Franc Jerič.
Za veselo razpoloženje in kulturno popestritev veselega druženja je letos poskrbel Stane Plavec z otroki, ki so navdušili prisotne. Stane se je pred kratkim z družino priselil na Dobeno iz Bele krajine in je svetel zgled vključitve celotne družine v našo skupnost.                                                                                          Dogajanje je popestrilo tudi športno tekmovanje v žaganju hloda, vlečenju vrvi in metanju podkev, kar je pritegnilo predvsem mlajše udeležence.

7. srečanja se je letos udeležilo veliko število krajanov in članov TD, opaziti je bilo, da je bilo prisotnih več mlajših družin z otroki, kar je zelo razveseljivo. Udeleženci smo izkoristili veselo druženje ob dobri jedači in pijači za pogovor s sosedi, prijatelji in znanci, tako da se je srečanje zavleklo do trde teme.

Besedilo in foto:

Tone Vidrgar

Oglejte si tudi