Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Likovni natečaj Moja karantena

V času karantene smo v AIA – Mladinskem centru Mengeš organizirali simpatičen likovni natečaj, na katerem so se sodelujoči predstavili s svojimi raznovrstnimi deli, ki so nastala v razburkanem karantenskem času. Natečaj je nosil naslov Moja karantena, sprejemali pa smo prispevke vseh možnih formatov in tehnik. Poleg nabiranja materiala za prihajajočo razstavo je bila želja prebuditi umetniško žilico vseh, ki so se v času karantene morda nekoliko zdolgočasili, polenili ali pa tako ali tako venomer ustvarjajo in so pri svojem delu neutrudni.
Prejeli smo veliko število tako fotografij, risb in grafik kot tudi poezije, kolažev in celo film. Veliko število del je bilo tesno povezanih s trenutno nastalimi razmerami, karanteno ali njenimi posledicami. Nekatera od njih so bila resnejša in ganljiva, spet druga malo navihana, duhovita in humorna. Izstopajo nedvomno številne domiselne voščilnice, okvir za slike narejen iz polžjih hišic in peticija proti virusu. Vsa prispela dela bodo v takšni ali drugačni obliki vključena v razstavo v MC Mengeš, ki jo bomo odprli po prvi polovici junija. Prispevki so bili zbrani in izdani v digitalni knjižici Moja karantena. Po zaključku razstave si jo bo kot digitalno razstavo možno ogledati tudi preko spleta. 

Po dolgotrajnem premisleku in usklajevanju glede zmagovalcev natečaja sta urednici Blanka Tomšič in Maša Žekš izbrali Katjo Kovše, Romana Rusa in Mišo. Slednja je ustvarila aktualen kolaž, katerega ideja je odziv na naraščajoče število primerov nasilja v času, ko nas je večina ostala doma. Delo NE (J)OČI! ostaja stvarno, obravnava prepogosto spregledano tematiko domačega nasilja in zaradi medija in mešane tehnike ostaja atraktivno in všečno. Ustvarjalka Katja Kovše nam je natečaj popestrila z duhovito stripovsko serijo Nekaj karantenskih, kjer je upodobila vsakodnevne izzive bivanja v karanteni. Od kukanja skozi okno, zrenja v prazen hladilnik, prenažiranja s kavo, pa do obsesivnega čiščenja stanovanja, basanja s sladkarijami in zavračanje britja. Z omenjenimi nadlogami ali tegobami smo se najverjetneje srečali prav vsi, ali pa smo o njih brali na družbenih omrežjih. Tretji zmagovalec Roman Rus, je na svojem delu Izolacija upodobil petindvajset vloženih kumaric. Takisto izolirane v lastnih kozarcih, kot smo se tudi mi zaprli v svoje domove, kjer je bil vsak od nas deležen lastnega premora in ekosistema. Drugo delo z naslovom Na pol poti predstavlja moški portret, ob laterem se ponovno vračamo k porastu človeškega keratina. 

Vseh prispelih del smo se neizmerno razveselili, nabor prispevkov je bil bogat in raznolik. Ogled vseh bo v MC Mengeš možen v drugi polovici junija, o sami otvoritvi pa bodo vsi zainteresirani pravočasno obveščeni.  Še enkrat se zahvaljujemo vsem sodelujočim in potihem navijamo, da postopen zaključek karantene ne bo pretirano vplival na opuščanje umetniškega ustvarjanja. 

 

Besedilo in foto: Maša Žekš

Oglejte si tudi