Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Razstava Castrum Vallis: Simbolika in lepota cvetja

V hrvaškem obmorskem mestecu Bale blizu Rovinja je v  galeriji Ulika od 29. 7. do 13. 8. 2023  potekala mednarodna razstava  59. Castrum Vallis. Tokratna tematika je bila Simbolika in lepota cvetja. Občina Bale je v sodelovanju s Turistično skupnostjo že  59. leto zapored pripravila razstavo imenovano Castrum Vallis.

Tričlanska strokovna komisija je Izmed 120 prispelih del izbrala 32 umetniških del za razstavo. 

Sodelovali smo tudi člani iz Likovnega društva Mengeš. Na razstavo in v katalog se je s svojo grafiko v tehniki rezervaž  uspešno  uvrstila  Leonida Goropevšek.  Njeno grafično delo »Rožice« je prejelo celo drugo nagrado. Žirija je namreč izbrala poleg 32 umetniških del  še tri najboljša dela. Helena Testen se je uvrstila z delom v mešani  tehniki z naslovom »Info Immortelle«.

 Če povzamemo zapis umetnostne kritičarke in etnologinje Kristine Tamare Franić Kučiš iz kataloga razstave,  so umetniki  z ustvarjalnostjo odlično pokazali svojo sposobnost razumevanja ter spoštovanja  instinkta  v simbolizaciji flore. S srcem so se potopili v svoj skrivni jezik  cvetličnih simbolov, v novo mitologijo in se prepustili  krilom domišljije. Ustvarili so nekaj novega,  drugačnega, bolj humanega - kot odgovor na ta novi svet, ki smo  mu priča – svetu  kiborgov in umetne inteligence.  Umetniki so uporabljali različne tehnike in sloge. Nastala  je vrsta odličnih del v keramiki, instalacijah, mozaikih, tehnikah steklene fuzije, kolaže, fotografije, ustvarjene slike v klasičnih slikarskih tehnikah.

Iskrene čestitke Leonidi za prejeto nagrado in čestitke Heleni za uvrstitev.

Vsa dela , ki so bila razstavljena, si lahko ogledate na strani www.castrum-vallis.org.


Besedilo in foto: Helena Testen

 

 

 

 

Oglejte si tudi