Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Mengeš
DANES
23°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Pšata – tok življenja

“Včasih smo ljudje živeli z rekami … ” in “Reke smo tudi bolje poznali …” so misli, ki so odzvanjale na premieri filma Pšata – tok življenja. Kljub trenutnim razmeram, se nas je kar nekaj ljubiteljev narave zbralo v župniji v Mengšu, 8. novembra 2021. Ob zgodbah pričevalcev v filmu, kako so naši dedki in babice skakali na glavo v Pšato ter lovili ribe in rake, pa smo se mlajše generacije spraševale, kako vendar, če pa Pšata seže do gležnjev. Ob takšnih zgodbah se zavemo, ne samo kako drugače so ljudje v tistih »davnih« časih živeli, temveč tudi, kaj smo naredili našim rekam ter kako (hitro) smo jih spremenili. Žal na slabše.

Pred premiero sta o stanju Pšate in Kamniške Bistrice spregovorili biologinji dr. Polona Pengal in dr. Urša Koce, ki živita ob njunem porečju in dobro poznata situacijo. Poudarili sta, da so manjši pritoki, kot je Pšata, za izboljšanje stanja Kamniške Bistrice izjemno pomembni, saj ima Pšata velik potencial, da se vsaj določeni odseki znova oživijo (revitalizirajo) in se tako stari strugi vrne vsaj del sijaja, s tem pa tudi življenja.

Filmski prvenec režiserja, Mengšana Jaka Korenjaka, ni pustil nikogar ravnodušnega. Iz prvotnih intervjujev pričevanj o dogodkih ob reki, so ustvarjalci naredili slikovit dokumentarno igrani film. Gledalce so na premieri navdušile prav zgodbe starejših občanov, posnetki Pšate, avtentičnost scene ter tankočutna glasba, ki je spremljala vsak prizor. Glasbo za film je ustvaril Lovro Rakar, ki prihaja iz Preserij pri Radomljah. Ob osrednjih pripovedih spominov na prvobitnost reke pa so dramatičen prikaz pustili mladi igralci, ki so prepletli pripoved v smiselno celoto. Celoten film tako zajame in evidentira kulturno in naravno dediščino tega okolja, ki bo s filmom ostala še dolgo za nami, saj tako dokumentarnost, kot liričnost celotnega filma, pusti lep vtis. 

Po koncu filma je moderator večera, Damjan Habe, spregovoril z režiserjem Jakom Korenjakom, ustvarjalcem glasbe Lovrom Rakarjem, pričevalcema Mimico Koce in Marjanom Sitarjem ter osrednjim igralcem Filipom Škrlepom. Ob klepetu so predstavili, kako je potekalo snemanje filma, s katerimi izzivi so se srečali ter kako so jim na pomoč prišli občani, da so lahko vse prizore posneli v Mengšu, kar daje filmu pristnost in dodatno vrednost.

Med razpravo se je potrdila težnja ljudi, da je treba na Pšati nekaj storiti in z veseljem so prijeli za besedo in željo obeh biologinj, da bo do konca leta 2050 Pšata, vsaj na določenih odsekih, revitalizirana. S filmom Pšata – tok življenja in podobnimi aktivnosti pa bo treba še naprej ozaveščati ljudi, da se zgodbe o neukročeni Pšati ne pozabijo.

Film in premiera sta del aktivnosti projekta EVREKA II, ki se izvaja v okviru razpisa LAS za mesto in Vas. Pri organizaciji dogodka so nam pomagali Župnišče Mengeš, ki nam je oddalo dvorano, Društvo AIA – Mladinski center Mengeš in Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Film pod naslovom Pšata – tok življenja si lahko ogledate na kanalu Youtube Zavoda REVIVO na naslovu.

Projekt je financiran s strani Republike Slovenija, Evropske unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in lastnih sredstev Zavoda REVIVO.

Besedilo in foto: Eva Horvat

Oglejte si tudi