Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Poziv lastnikom gozdnih zemljišč

Že v januarski številki lokalnega glasila Sotočje je bila predstavljena problematika padajočih dreves, največ primerov zaznavamo v dolini Ločnice. Lastnike gozdov ponovno pozivamo, da odstranijo vsa bolna in nevarna drevesa, saj je v primeru nesreče, zanjo odgovoren lastnik gozda.

Zaradi bolezni se sušijo predvsem jeseni, največ primerov podrtih dreves pa opažamo ob cesti Sora – Topol. Na problematiko že dlje časa opozarja tudi koncesionar za vzdrževanje občinskih cest, saj podrta drevesa velikokrat onemogočajo promet na občinskih cestah, Občina Medvode pa mora kriti stroške njihovega odstranjevanja.

Kot pojasnjuje revirni gozdar, Marko Jene, sta krivca dva: v prvi vrsti bolezen jesenov ožig, oslabljeno drevo pa nato napade še gliva mraznica. Bolezen jesenov ožig povzroča množično sušenje dreves jesenov v Sloveniji in v Evropi. Zaradi jesenovega ožiga se občutljiva drevesa jesenov množično sušijo. Mlada drevesa se običajno posušijo v dveh do treh letih, odrasla pa v sedmih do petnajstih letih.

V zadnjih letih je stanje jesenov tudi v medvoških gozdovih čedalje slabše, še posebej letošnjo zimo je bilo kar precej primerov, ko je drevo padlo tudi na cestišče, nazadnje pa je drevo padlo celo na šolski avtobus, ki v času nesreče na srečo ni prevažal otrok. Odmiranje dreves se začne z jesenovim ožigom, ki se pojavi na vejah, krošnja se začne sušiti, zaradi bolezni oslabljeno drevo pa nato napade še gliva mraznica. Korenine zgnijejo in drevo pade. Jesen rad raste ob lokah, rekah, potokih na sveži globoki zemlji, na kateri se ne zadržuje voda. Na območju Medvod ga je največ v Polhograjcih, približno 5 %. Po grobi oceni je več kot polovica jesena bolnega.

V mesecu aprilu smo skupaj z Zavodom za gozdove na vse lastnike gozdnih zemljišč ob cesti Sora – Topol naslovili poziv, naj v čim krajšem času poskrbijo za odstranitev nevarnih dreves. Nekateri so se že odzvali, drugi žal še ne. Tudi Občina Medvode je naročila posek bolnih dreves, ki rastejo na zemljiščih v naši lasti. Obstaja namreč velika verjetnost, da se v primeru močnejšega vetra in ob drugih nepredvidljivih vremenskih razmerah situacija še poslabša.

Zakon o javnih cestah (UL RS, št 33/06) in Odlok o občinskih cestah v Občini Medvode (UL RS, št. 127/03) določata, da je raba prostora v varovalnem pasu občinske ceste omejena. Prepovedano je začasno ali trajno zasesti občinsko cesto ali njen del, izvajati ali opustiti kakršna koli dela na cesti in zemljišču ob cesti, ki bi utegnila poškodovati cesto ter ovirati ali ogrožati promet na cesti.

Gozdarji v primeru bolezni jesena lahko le opozarjajo in ozaveščajo lastnike gozdov, da bolna drevesa čim prej odstranijo, hkrati pa pozivajo tudi občane, naj bodo previdni. Žal ne morejo ukrepati drugače, kot je to na primer v primeru lubadarja. Za lubadarja lahko izdajo odločbo, ki je izvršljiva. Če lastnik napadenega drevesa ne poseka sam, je to izvršljivo po drugi osebi. Pri jesenu tega ne morejo narediti. Vse je na lastnikih, ki pa morajo glede na zakonodajo revirnega gozdarja obvestiti o nameri sečnje tudi bolnih jesenov. Tudi takšna drevesa gozdarji označijo za posek.

Lastnike tako ponovno pozivamo, da bolna, nagnjena ali podrta drevesa, še posebej ob cestah, čimprej odstranijo, saj bodo ob neukrepanju odgovorni za morebitne nesreče. Za izbiro drevja za posek in ureditev ustrezne dokumentacije pokličete pristojnega revirnega gozdarja Marka Jeneta (041 657 259).

Prispevek TV Medvode: 


Oglejte si tudi