Logo MojaObčina.si

Lukovica

DANES
26°C
9°C
JUTRI
28°C
12°C
5454

V župnišču kot v mravljišču

Prva znana upodobitev živih jaslic sega v leto 1223, ko je sv. Frančišek Asiški v Grecciu (Italija) obhajal božični večer v votlini nad vasjo. Jaslice predstavljajo kipci ali slike, postavljeni na izbrano mesto za božične praznike kot ponazoritev simboličnega Kristusovega rojstva. Sestavljajo jo Jezus, Marija in Jožef, velikokrat jim poleg vola in osla dodajo še ovce in pastirje, ki se omenjajo tudi v zgodovinskih virih. Številne upodobitve jaslic nam sicer prikažejo rojstvo odrešenika, vendar so sčasoma materiali in izvedbe zelo zanimive.

V zadnjem času so uprizoritve živih jaslic predvsem za otroke prava paša za oči. Zato ni čudno, da je v soboto 18. decembra mrgolelo mladih, ki so imeli ogromno dela in idej pri sestavi jaslic na vrtu pri župnišču na Brdu. Vsako leto oratorijski animatorji poskrbijo, da so jaslice nekaj posebnega in tudi letos bo tako. Kdo vse se bo tokrat pridružil sveti družini, smo spoznali v petek 24. decembra. Ogledovali si jih bomo vse tja do svečnice, zadnjega dne božičnega časa, ko se praznuje praznik Jezusovega darovanja v templju in se obhaja štirideset dni po božiču. Praznik je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče.

Da je delo pastirjev drobnice težko, ugotavlja tudi domači župnik Bernard Rožman, kajti mladi so pripeljali živo ovco, ki nikakor ne kaže zanimanja za nastop pred obiskovalci, ampak ima svoje plane. In če vas v tem času pot zanese na Brdo, si le vzemite čas za ogled jaslic in s tem pokažite, da cenite delo in trud mladih animatorjev in animatork.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi