Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
13°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Teden oblikovanja v Ljubljani

Da nastane določen izdelek, mora preteči kar nekaj časa, saj je idejo potrebno realizirati in spremeniti v uporabnost. Torej od začetne ideje, do končnega izdelka, je potrebno veliko razmišljanja, iskric navdiha in poskusov ter ne nazadnje tudi skrbi pri izdelavi.

V dnevih  oblikovanja,  ki so v Ljubljani potekali od 5. do7. oktobra, smo lahko videli mnoge zanimive stvaritve in med njimi tudi inovacije. V podjetju Homan iz Trzina, kjer so izdelali električni avtomobil za otroke, so predstavitev njihovih inovativnih avtomobilčkov popestrili z nekaj kulturnega in kulinaričnega dodatka. Avtomobilček je sicer  namenjen kot pripomoček, s katerim se otroci navajajo biti udeleženci v prometu in na cesti. Čeprav pravijo, da je električni avtomobil podjetja Homan namenjen otrokom in mladim od 8. do 16. leta starosti, se z njim enostavno lahko popelje tudi odrasla oseba. Vozilo ima dve hitrosti: do 5 kilometrov in do 12 kilometrov na uro, kar se sicer sliši malo, pa vendar ni tako. Poleg nožne zavore ima še električno ročno zavoro, volan za obračanje prek zobate letve,  luči za osvetlitev, zavorno luč in vzvratno luč z opozorilnim znamenjem za  vzvratno vožnjo.  Poleg napihljivih pnevmatik in vzmetenega podnožja, večje  udobje  daje  še vzmeten sedež z varnostnim pasom.

Kako gresta z roko v roki kultura, kulinarika  in gospodarstvo, smo se lahko prepričali v petek 6. oktobra popoldan, ko je v okviru Tedna oblikovanja,  podjetje Homan predstavljalo svoje avtomobile med Starim trgom in Gornjim trgom v Ljubljani in  v goste povabilo Ženski pevski zbor Trzinke, da s petjem popestri dogajanje. In se je pelo in vozilo, ter obratno, vozilo in pelo. In so si pevska dekleta zaslužila in so tudi sedla za volan in naredile en krog ali dva. Vsi obiskovalci pa so ob ogledu lahko pokušali odlične sire.

Povabljeni gostje, naključni mimoidoči, gostje bližnjih lokalov so bili navdušeni, kar je dokaz, da je mogoče, v zadovoljstvo vseh, če se le hoče, združiti kulturo, kulinariko  in gospodarstvo.

Oglejte si tudi