Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Tomaž Avbelj v prvi ligi

Nogometni navdušenci v Občini Lukovica letošnjo sezono Prvelige Telekom Slovenije zagotovo spremljajo še bolj podrobno. V najelitnejšem domačem klubskem tekmovanju namreč v dresu Nogometnega kluba Kalcer Radomlje igra naš občan Tomaž Avbelj. Lep uspeh za 23-letnika iz Spodnjih Prapreč, saj lahko nogometaše iz naše občine, ki jim je uspelo zaigrati na najvišjem nivoju v državi naštejemo na prste ene roke.
“Nogomet sem igral že od malega. Najprej pred domačo hišo v Praprečah skupaj s prijatelji, brati in bratrancem Sašem (ki trenutno igra v drugi ligi za NK Roltek Dob, pred desetimi leti pa je zbral 5 nastopov v Prviligi za NK Domžale, op.a.),” se začetkov spominja Tomaž. V tretjem razredu osnove šole je šel prvič v NK Dob in tam začel resneje trenirati. Sprva ni bil predan samo temu športu, treniral je še košarko, obiskoval šahovske turnirje, tekel krose, skratka bil je vsestranski športnik. Strast do nogometa ga je s časom vse bolj prevzemala in pri 12-ih letih je dobil vabilo za prestop v NK Domžale. Tam je ostal pet let in bil kapetan selekcije do 14-let, s kadetsko selekcijo pa je osvojil celo naslov državnega podprvaka. Pot ga je nato vodila v Ljubljano, k enemu največjih klubov pri nas Olimpiji, kjer je igral najprej v mladinski selekciji. V sezoni 2010/11 pa se je priključil članom.

 

V dveh letih od pete do prve lige

“Sprva je pri Olimpiji kazalo dobro. A že ves čas se tam nisem najbolje počutil. Bil sem zgolj številka. Treniral sem z ekipo ampak v igro nisem vstopil. Tako sem bil prvo sezono pri zeleno-belih na dvojni registraciji z Ljubljano, naslednje leto pa sem že odšel iz Olimpije in nato eno sezono igral v tretji ligi za Kamnik,” je začetke v članski konkurenci opisal Tomič, kot ga kličejo prijatelji. Po zamenjavi vodstva kluba v Kamniku se je za pol sezone preselil v Ivančno Gorico, nato pa je pred dvema letoma prišel v Radomlje in njegova članska kariera se je obrnila navzgor. Ker ni bil uveljavljen je najprej igral za drugo radomeljsko ekipo v peti ligi. Ves čas je vztrajal, si pridobival izkušnje in z odličnimi predstavami je naposled prepričal. Trener Dejan Djuranović ga tako od lanske sezone uvršča v najmočnejšo postavo Nogometnega kluba Radomlje. Tomaž je tako prispeval tudi pomemben delež k lanskemu uspehu, drugemu mestu v drugi slovenski ligi in posledično uvrstitvi med nogometno elito.

 

Pridobivanje izkušenj

Tudi v letošnji sezoni, ki je za NK Kalcer Radomlje prva v najmočnejši slovenski nogometni ligi, je Tomaž Avbelj stalni član prve enajsterice rumenih in pridno nabira prvoligaške minute ter prepotrebne izkušnje. Kot pravi si je klub v zadnjem času že naredil ime v slovenskem prostoru, sedaj pa si Tomaž poleg osebnega napredka še kako želi uspeha kluba in da skupaj s soigralci, s katerimi se dobro razumejo, pokažejo dobre igre. Jim je pa vsekakor zelo težko saj imajo Radomlje daleč najmanjši proračun med vsemi prvoligaši. Si bo pa Tomaž za vse življenje zapomnil 10. avgust 2014, ko je dosegel prvi prvoligaški zadetek in to proti bivšemu klubu - Olimpiji. “Poseben občutek. Najprej kar nisem mogel verjeti, da se je to res zgodilo. So pogovori pred tekmo, kaj če bi pa danes dosegel gol in se je res zgodilo. Že v tretji minuti in še lep zadetek. To je dobro za nadaljevanje. Dobro, da sem ta gol dosegel že zelo zgodaj, v četrtem kolu,” je tisti trenutek podoživel Tomaž.

 

Trdno na tleh

Pri svojih ciljih je zelo realen in pravi:”Z leti se ambicije znižujejo. Ko si mali, bi zaigral za Real Madrid, ko odraščaš vidiš realnost sveta, življenja in tudi športa. Poleg talenta moraš imeti še srečo in biti ob pravem času na pravem mestu. Ko sem igral v tretji in peti ligi so se moji cilji nekoliko znižali, takrat je bilo tudi to pomembno, predvsem iz psihološkega vidika, da so mi ob strani stali najbližji. Sedaj se je zopet pokazala možnost in tako je moja trenutna želja, da bi nogomet igral profesionalno. V Radomljah trenutno to ni mogoče, saj klub deluje praktično amatersko. Moja skrita želja ostaja tujina.” Kot pravi Tomaž po kvaliteti slovenski nogomet ne zaostaja veliko, težava so morda le pogoji in se zato slovenski nogometaši ne morejo tako izkazati.

Sicer pa je Tomaž trenutno študent Fakultete za šport, pred tem pa je obiskoval nogometni razred v športni gimnaziji v Šiški. Kolikor mu dopušča čas pa pomaga tudi v očetovi pečarski delavnici v Lukovici.

 

Leon Andrejka

foto: Rok Zore/NK Radomlje

Oglejte si tudi