Oceni objavo

Sveta maša za čebelarje in čebelarke in dobro letino

Muhasto vreme, enkrat preveč toplo potem ponoven preskok in mraz in zato se nismo čudili, če so v četrtek 18. aprila na Brdu oblaki kazali svojo moč in ni kazalo, da se bodo umaknili, da bo vreme lepo in toplo, če že ne takšno pa vsaj brez padavin.

A ker ni bilo tako, so zato sveto mašo, ki bi jo darovali pri kapelici svetega Ambroža ob Čebelarskem centru Slovenije darovali v cerkvi Marijinega vnebovzetja le lučaj stran od kapelice. S slovesnim vhodom praporščakov s prapori se je tako pričela sveta maša ob petju čebelark in čebelarjev, ki so se prišli priporočiti in zahvaliti Bogu za preteklo in letošnjo letino. Poleg petja so čebelarji in čebelarke sodelovali tudi pri branju beril in okrasitvi daritvenega oltarja. Sveto mašo je daroval župnik Bernard Rožman, ki se je v svojem nagovoru dotaknil tako nekdanjega zavetnika čebel svetopisemskega moža Joba, ki je na Slovenskem veljal za zaščitnika čebelarjev, dokler ga v 19. stoletju ni zamenjal milanski škof Ambrož. Maj je mesec, ko je pri čebelah največ dela in 10. maja goduje tudi sveti Job. Ob tem je omenil tudi, da naše delo ni vedno vidno, da če se še tako trudimo  včasih sadov svojega dela ne vidimo in ob tem se spomnimo na vrednote, ki jih imajo svetniki med njimi tudi svet Ambrož in jih primerjajmo s čebelami. Zahvalimo se torej pri tej sveti maši tudi za talente, ki jih čebelarji in čebelarke imate in jih s pridom uporabljate. Značilnost kranjske čebele je da slovi po mirnosti in zato si tudi mi v znak miru podajmo roke je še dejal med sveto mašo. Po sveti maši je sledilo prijetno druženje v prostorih župnišča, kjer je beseda tekla tudi o letošnji muhasti naravi in o čebelah.

Z zaupanjem v Najvišjega se nadejamo dobre letine in zdravih čebel. Pri sveti maši so sodelovali praporščaki, čebelarji in čebelarke in čebelarska društva iz Doba, Domžal, Dolskega, Moravč, Mengša in Lukovice.  


DJD 

                                                                                                                                            

Oglejte si tudi