Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Naj pustni krof 2020 in pustno rajanje v Šentvidu pri Lukovici

Čeprav organizirano pustovanje v Šentvidu pri Lukovici nima dolge tradicije, saj bodo slavili šele deseto obletnico, se vsako leto zbere veliko število pustnih šem. Pustovanju so v Turističnem društvu sveti Vid dodali še tekmovanje za naj pustni krof in tako združili pustovanje z najbolj značilno jedjo pustnega časa. 

Letošnjo pustno povorko so pričeli pri telefonski govorilnici točno ob 14. uri in 14 minut in pot je številne pustne šeme tako posamezne kot skupinske vodila skozi naselje Prevoje in Šentvid vse do kulturnega doma v Šentvidu. Povorko v spremstvu milice seveda so spremljali še člani komisije, ki je ocenjevala najbolj domiselno, najbolj izvirno in ne vem še kakšno masko, saj je bilo število nagrad letos res veliko.  In med tem, ko se je kolona počasi pomikala proti prostoru za kulturnim domom je komisija, ki je ocenjevala krofe imela obilico dela. Najprej videz oblika, in nato še okus in dobili smo naj krof 2020, ki ga je bolje, ki jih je spekla Helena Avbelj. Poleg nagrade so vse udeleženke dobile še priznanje, saj ni od muh speči dober krof in ga dati na ocenjevanje. Da je postala pustna povorka in rajanje po njej  v Šentvidu poznana preko naših meja pove že podatek, da je tokrat  prišel tudi Michael Jackson in to ko je bil še majhen in proti koncu velike slave. Seveda brez priljubljene in zabavne Maše in medveda, nindža želv, princev, princesk, kraljevičev in vitezov in ne nazadnje virusa iz Kitajske, domače zdrave kmečke pameti, ter kremenčkovih ni sprevoda. In res so imeli številni gledalci kaj videti in občudovati in tudi pokusiti, saj so poleg krofov iz Trojan sinonima Črnega grabna lahko pokušali še krofe Žita Podravke in tudi tistih, ki so bili na ocenjevanju. Sobotno pustno rajanje je popestrila tudi našemljena godba, za katero so se skrivali znani obrazi godbenikov in godbenic godbe Lukovica. 

Nagrade je zbranim poleg predsednice turističnega društva sv. Vid Jerneje Strmšek podelila županja občine Lukovica mag Olga Vrankar, ki se je kar nekaj časa zadržala v pogovoru z nagrajenkami za naj krof 2020. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je pogovor tekel o peki krofov, o moki, temperaturi olja, o vzhajanju in še čemu, zato lahko pričakujemo, da bo v prihodnjem letu zagotovo  prinesla na ocenjevanje  krofe. In če bo že županja prinesla krofe, potem jih bo še katera gospodinja, saj zgledi vlečejo.  

 

Oglejte si tudi