Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Obisk poljskega veleposlanika v občini Lukovica

Poljski veleposlanik Cezary Król v letošnjem letu zaključuje svoj mandat v Sloveniji. Ob lanskoletnem majskem obisku namestnika ministra za zunanje zadeve Republike Poljske Artura Nowaka-Fare se je ponudila priložnost in Matej Kotnik je Króla povabil v naše konce.

V petek, 11. aprila 2015, je poljski veleposlanik tako obiskal kraje, kjer med drugim živi tudi njegov sodelavec. Veleposlanik, ki je v štirih letih videl številne kraje po Sloveniji se je povabilu z veseljem odzval. Skupaj z županom Matejem Kotnikom sta obiskala učence Osnovne šole Janka Kersnika Brdo. »Zelo lepo so nas presenetili, saj so v šoli predstavili panoje v navezavi s Poljsko. V eni izmed učilnic so nas sprejeli in pripravili čudovit program. Med drugim so pokazali tudi nov turistični film Trojan do Lukovice, katerega izvod je prejel tudi veleposlanik,« pravi Matej Kotnik, ki učencem čestita za izvedbo enkratnega filma.

 

Na Poljskem ti lahko država grad tudi vzame

Nato je bil Cezary Król deležen vprašanj učencev, ki so se z njim pogovarjali v slovenskem jeziku, ki ga razume in tudi odlično govori. V štirih letih je deloval na področju povezovanja kulture in gospodarstva ter jim povedal, da je bil prej 10 let namestnik veleposlanika v Londonu v Veliki Britaniji in šef kabineta zunanjega ministra Poljske.

 

Po prijetnem programu v osnovni šoli je sledil ogled gradu Brdo pri Lukovici. Z županom sta se pogovarjala tudi o denacionalizacijskih problemih. »Povedal je, da imajo na Poljskem zakonodajo, ki predpisuje, da morajo lastniki gradov zanje skrbeti, drugače jih lahko država kaznuje ali jim celo vzame,«  pojasnjuje Kotnik.

Kasneje sta se odpravila v Prapreče na ogled cerkve sv. Luka, nato sta si ogledala Gradiško jezero, okrog katerega ju je s kočijo popeljal Janez Resnik. Veliko zanimanje je veleposlanik pokazal tudi za logistični center Hofer, kjer so mu pokazali, kako deluje skladišče in si na strehi ogledali tudi največjo sončno elektrarno v Sloveniji v lasti podjetja Bisol. 


Najti in izkoristiti moramo svoje potenciale

Cezary Król je med svojim obiskom povedal, da opaža, da Slovenci preveč tarnamo in ni vse tako hudo, kot se zdi. Izkoristiti moramo svoje potenciale, česar pa včasih ne znamo dovolj dobro. Kljub temu pa smo si s Poljaki zelo podobni po svojem poreklu in značaju. Všeč mu je bila naša pokrajina, »če bi imel na izbiro med življenjem v Ljubljani in našimi kraji sploh ne bi razmišljal, ampak bi živel tukaj,« je Mateju Kotniku dejal ob slovesu.

 

Po obisku se je poljski veleposlanik tudi pisno zahvalil. »Zelo me veseli, da sem imel priložnost spoznati zgodovinske, kulturne in gospodarske dosežke Občine Lukovica. Velik vtis name je naredila Vaša gostoljubnost in gostoljubnost vseh vaših sodelavcev ter drugih oseb, ki so bile vključene v pripravo mojega obiska. Še enkrat Vam iskreno čestitam in izražam priznanje za izredno kompetentno in angažirano vodenje Občine Lukovica. Zelo se veselim vzpostavitve tesnih vezi med Veleposlaništvom Republike Poljske v Ljubljani in Občino Lukovica. Prepričan sem, da bo to začetek uspešnega in trajnega sodelovanja,« je še zapisal v svojem pismu.

Oglejte si tudi