Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Zavetišče Meli center Repče v Trebnjem zadolženo za oskrbo zapuščenih živali iz naše občine

Na podlagi veljavne zakonodaje so dolžne lokalne skupnosti na vsakih 800 registriranih psov zagotoviti eno mesto v zavetišču. Občina Lukovica ima za opravljanje dejavnosti oskrbe in namestitve zapuščenih živali najdenih na območju občine Lukovica sklenjeno pogodbo z zavetiščem Meli center Repče v Trebnjem. Najditelj ali skrbnik izgubljene živali sta dolžna najdbo ali izgubo živali sporočiti zavetišču ali pristojni veterinarski organizaciji, najkasneje 24 ur od najdbe/izgube živali.

Telefonska številka dežurnega oskrbnika najdenih živalih na območju občine Lukovica v zavetišču je 031 331 336 oziroma 07 30 45 616. Zavetišče je dolžno zagotoviti namestitev živali v zavetišče v roku 24 ur po prejemu obvestila, če gre za poškodovano žival pa v roku 4 ur.  Če skrbnik živali ni znan oziroma, če lastnika živali ni mogoče ugotoviti, krije stroške občina, kjer je žival najdena. Če zapuščene živali ni možno oddati, npr. psa, se lahko po 30 dneh od dneva, ko je bila nameščena v zavetišče usmrti. Praviloma pa obstaja praksa, da taka žival do oddaje ostane v zavetišču, na stroške zavetišča. 30-dnevna oskrba zapuščenega psa znaša med 400 in 500 eur oziroma dobrih 200 eur za zapuščeno mačko. Tako je  Občina Lukovica v letu 2014 temu namenila  4.618,16 eur, v ta znesek pa je vštet tudi letni najem boksa v zavetišču.

 

Psa pod nadzorom na povodcu ali v ograjenem prostoru

Problematika se na podeželju pojavlja predvsem zaradi   prostega gibanja psov in neosveščenosti lastnikov psov glede področne zakonodaje, da mora biti vsak pes označen (čipiran), imeti mora potni list za hišne živali, biti vpisan v Centralni register psov in obvezno cepljen proti steklini.  Dejstvo namreč je, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu, ne pa da se prosto sprehaja po naselju kot je temu praksa na podeželju. V letu 2012 je bil sicer na predlog takratne Komisije za kmetijstvo pripravljen predlog  Odloka o obveznostih skrbnikov psov ter o zaščiti in oskrbi zapuščenih živali na območju občine Lukovica, ki je vseboval tudi določila o omejitvi gibanja psov na javnih površinah, npr. da pse ni dovoljeno voditi na pokopališča, javne prireditve, v bližino vzgojno-varstvenih ustanov, vendar ta odlok, ki je bil kasneje v letu 2013 vključen v Odlok o javnem redu in miru, ni zaživel. Medobčinski inšpektorat občin Trzin, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče  in Vodice tako pripravlja predlog Odlok o javnem redu in miru, ki bo pokrival vse naštete občine in bo vsebinsko enak za območje vseh teh občin, hkrati pa bo pokrival tudi problematiko zapuščenih živali. »Vsekakor pa ne moremo mimo dejstva, da se vsak pes, ki nima čipa  avtomatsko obravnava kot zapuščena žival, nastali stroški pa odpadejo na občino Posebno pozornost pa je potrebno nameniti tudi zapuščenim  mačkam.. Slednjim ne moreš omejiti gibanja, prav tako pa niso označene s čipom, temveč imajo le uho roširano. Tako pristojni imetnik zavetišča pri odlovu živali na licu mesta ugotavlja, ali  je zapuščena ali udomačena mačka. Zapuščena mačka je namreč plaha, sestradana, ne more se je ujeti in na sebi ima najverjetneje zajedavce,« dodaja Katka Bohinc. Predlagani odlok je določal tudi dolžnosti in ravnanja skrbnika psov v zvezi s pospravljanjem pasjih iztrebkov. Na Občini Lukovica namreč ugotavljajmo, da se lastniki psov  ne zavedajo, da morajo  za svojim psom iztrebke tudi pospraviti. Morda je razlog ravno v tem, da še ni veljavne pravne podlage, ki bi kršitve tudi sankcionirala.

 

O Katki Bohinc: 

Katka Bohinc je na Občini Lukovica zadolžena za več različnih področji. Tako na področju kmetijstva skrbi za izvajanje javni razpisov za sofinanciranje društev s področja kmetijstva, gozdarstva in ribištva ter za državne pomoči s področja kmetijstva, med katere štejemo: tehnično pomoč, urejanje pašnikov in gozdne vlake. Njene obveznosti se tičejo tudi lovskih koncesnin -  lovske družine  so glede na lovno površino na območju občine dolžne pristojnemu ministrstvu plačati (lovsko koncesnino, od katere 50 % predstavlja prihodek v proračun občine. Do tega prihodka pa so upravičene tiste lovske družine, ki izkažejo, da so ta sredstva vložila nazaj v trajnostno gospodarjenje z divjadjo.. Prav tako je zadolžena za pripravo podatkov za  odmero  nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, za urejanje tekoče problematike neprofitnih občinskih stanovanjih:  preveritev plačevanja najemnin, vzdrževanje in upravljanje s sedmimi stanovanjskimi enotami, katerih lastnica je Občina Lukovica. Skrbi tudi za počitniške objekte, katerih občina Lukovica je 12-odstotni solastnik skupaj z nekdanjimi domžalskimi občinami (Velika Planina, Rogla, Krk), bdi nad izplačilom turističnih taks ter na področju turizma skrbi za promocijski material občine,  financiranje turističnih društev in zveze ... Njeno področje pokriva tudi povezovanje Občine Lukovica z ostalimi občinami na regionalnem nivoju, hkrati pa je tudi skrbnica kolektivne blagovne in storitvene znamke Zakladi Črni graben.

Oglejte si tudi