Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

MoPZ Janko Kersnik na turneji Maribor - Graz- Monošter

V soboto in nedeljo 14. in 15. januarja so se pevci MoPZ Janko Kersnik iz Lukovice skupaj s solistkama Marto Zabret in Urško Pavli in organistom Mihom Zavrlom odpravili na Štajersko. Najprej so se ustavili v prestolnici Maribor, se sprehodili  po mestu in spoznali marsikatero zanimivost in znamenitost tega mesta. Glavni namen postanka v Mariboru pa je bilo sodelovanje pri večerni sveti maši v stolni cerkvi Sv. Janeza Krstnika, ki jo je daroval stolni župnik Daniel Lasbaher. Po sveti maši so pevci zbranim zapeli še dve koledniški pesmi in nato z zanimanjem prisluhnili g. Danielu, ki je nekaj povedal o zgodovini cerkve in o življenju župnije. Polni lepih vtisov smo se odpravili v hotel, kjer smo se okrepčali z domačimi dobrotami in se odpravili k počitku, saj nas je naslednji dan  čakal kar pester program.

Po zajtrku smo se najprej zapeljali v Bärnbach na ogled cerkve sv. Barbare iz leta 1950. Umetnik  Friedensreich Hundertwasser, ki so ga imenovali tudi  umetnik v sožitju z naravo, je cerkev osnoval z veliko domišljije, v okolici pa postavil zanimiv park, v katerem najdemo  simbole šestih nekrščanskih svetovnih religij. Pot smo nadaljevali proti Gradcu, da smo si ogledali nekaj znamenitosti mesta, med drugim tudi v stolnico posvečenemu svetemu Gilesu. Tu so pevci preizkusili akustičnost cerkve in zapeli nekaj pesmi, ki so navdušile naključne obiskovalce. V nadaljevanju smo zavili še na pokopališče svetega Lenarta, do groba Josipine Turnogradske ali Josipine Toman, roj. Urbančič. Ob 190 letnici njenega rojstva in njej v čast so pevci ob grobu zapeli dve pesmi, za kateri je besedilo napisala prav Josipina, glasbeno pa ju je za zbor priredil Janez Močnik.

Naslednji cilj tega dne je bil pri naših rojakih v Madžarskem Monoštru. Po kosilu so se pevci zbrali na koru mogočne baročne cerkve, ki je del cistercijanskega samostana, in s slovenskim petjem polepšali nedeljsko bogoslužje. Prav na to nedeljo je bila tu sveta maša v slovenskem jeziku, ki jo je  ob somaševanju domačega, madžarsko govorečega župnika daroval župnik iz Razkrižja msgr. Franc Režonja. Svete maše sta se, poleg ostalih tam živečih Slovencev, udeležili tudi generalna konzulka Metka Lajnšček in predsednica zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovač. Slednja nam je že pri kosilu predstavila življenje in delo slovenske manjšine na Madžarskem. Zaradi številnih društev, ki se zbirajo v njihovem centru, se slovenska beseda in tudi ostala dediščina še ohranja.

Mračilo se je že, ko smo se poslovili in zapustili Monošter in se vrnili čez mejo v Slovenijo. Zadnji postanek smo naredili še v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti, kjer nas je sprejel škof Leon Novak. Z njim smo se zapletli v zanimiv pogovor o razlikah med katoličani in evangeličani,o navadah v njihovi  župniji, o organiziranosti in podobno. Tudi  tu je seveda še zadnjič ta dan zazvenela pesem in zadonele so orgle. Obogateni z novimi spoznanji in prijetno utrujeni smo se vračali proti domu in še snovali načrte za nova gostovanja.        

Oglejte si tudi