Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

"Slikati je treba takrat, ko kaj je in ne takrat, ko česa ni!"

Ivan Petrič je ljubiteljski naravoslovni fotograf s Prevoj, ki se je rodil v Slovenj Gradcu, otroštvo preživel v domačiji pod Uršljo goro, osnovno šolo obiskoval v Javorju, nato pa ga je pot vodila v Ljubljano. Leta 1998, leto pred tem, ko je diplomiral, je začel fotografirati, 31. julija 2012 pa je imel odprtje svoje prve samostojne razstave z naslovom "Druženje s pticami". Razstava je bila na ogled v Knjižnici Domžale do 17.8., večino teh fotografij, pa si je še vedno mogoče ogledati v bližnjem hotelu Krona.
Ljubiteljski fotograf se je s fotografijo resneje začel ukvarjati leta 2005, ko se je udeležil tečaja fotografije pri mojstru fotografije Aleksandru Čufarju in se pred tremi leti včlanil v Fotografsko društvo Grča iz Kočevja. Prav tako mu je napredek v zadnjem obdobju omogočil tudi prehod na digitalno fotografijo, fotografska zveza Slovenije pa mu je lansko leto podelila naslov Fotograf 1. razreda. Ivan se lahko pohvali tudi s tem, da je bilo nekaj njegovih del nagrajenih na domačih in mednarodnih razstavah, vendar sam pravi, da ne slika zaradi nagrad, pač pa zato ker pri svojem hobiju v naravi zelo uživa. Prav tako ne govori o izzivih, pač pa se novih projektov loteva spontano, ko se mu porodi želja po fotografiranju določenega motiva.

Otroško željo po fotografiji je začel razvijati šele po tem, ko je imel redno službo, vendar pa se spominja trenutka, ko je na poti iz šole ugledal gamsa in si zaželel, da bi tudi sam lahko nekega dne takšen trenutek ujel v fotografski objektiv.

Pri računalniških obdelavah fotografij poskuša prikazati čim bolj naravni videz živali. Meni, da je dobra obdelava pol uspeha, v bodoče pa želi svoje znanje nadgrajevati predvsem na področju poznavanja vedenja živali in njihovih lokacij. "Potrebno je bolj spoznati vedenje živali, da se jim lahko približaš v pravem času," meni. "Slikati je treba takrat, ko kaj je in ne takrat, ko česa ni in potem čakati v nedogled.  Primerno vreme (ter svetloba), tvoj prosti čas in prisotnost živali - vse se mora poklopiti, da nastane dobra fotografija."

Najbližje je bil z maskirnim šotorom pri vodomcu, ki ga je leta 2009 fotografiral z metra in pol pri Kroharjevem bajerju v Trnjavi, zanimivo pa je bilo fotografirati tudi kozoroga v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki ga je spustil v bližino 10 metrov in se mu "pustil fotografirati" dve uri.

Svoje fotografije lahko razdeli tudi na dokumentarne, kot na primer, ko je iz avtomobila poslikal trop 40 srn na Ljubljanskem barju oziroma tiste, na katere se je prej pripravljal. "Po pripravah je fotografiranje je tista pika na i, saj je prej potrebno ugotoviti kje se določena žival zadržuje, se ji pravi čas približati in se ukamuflirati na primer z maskirnim šotorom, vendar pa je vse odvisno tudi od situacije," pove Petrič. "Goloba, ki drži paličko v kljunu, sem na primer ujel na domači okenski polici."

Sam drugače ni vključen v Društvo za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS), vendar se kljub temu drži njihovega etičnega kodeksa, da se redkih in ogroženih ptic ne fotografira na gnezdu. Tako je npr. svojega prvega vodomca fotografiral šele avgusta, torej po končani gnezditvi, čeprav ga je opazil že spomladi.

V letu 2010 je na primer fotografiral kar 38 različnih vrst ptic, vendar so nekatere nastale naključno, druge z avta, tretje bolj načrtovane pa iz maskirnega šotora. Njegova najljubša ptica, ki jo je tudi največkrat poslikal, je vodomec, kljub temu pa si v bodoče želi fotografirati tudi divjega petelina, ruševca, jereba, kobilarja, smrdokavro in črno žolno, ki lahko za sabo pusti pravo razdejanje. "Zanimajo me nove vrste ptic, tiste, ki jih še nisem videl prej. Tudi redke ptice rad fotografiram, kot je bil na primer čebelar, ki je najbolj pisana ptica v Sloveniji, vendar le maja, junija in julija, ko gnezni pri nas, nato pa se avgusta vrne v Afriko."

Zbirko Ivanovih fotografij ste si imeli možnost ogledati in kupiti na Lukovem sejmu 20. oktobra oziroma si jih lahko ogledate tudi na  http://www.fotodrustvo-grca.si/ivan%20petric.html,  http://www.slo-foto.net/portfolio/aivan in http://500px.com/aivan

Oglejte si tudi