Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Tajda Tomelj spet na državnem prvenstvu v šahu

V sredo, 9. decembra 2015, je na OŠ Rodica v Domžalah potekalo področno šahovsko tekmovanje za posameznike in posameznice, na katerem je Tajda Tomelj v kategoriji deklet do 15 let dosegla 2. mesto in se uvrstila na državno tekmovanje. Tako ji je po dveh letih s prizadevnim delom tudi na področju šaha uspelo priti na najvišje tekmovanje v Republiki Sloveniji.
Na področnem tekmovanju so učenci tekmovali v dveh kategorijah, in sicer do 12. in do 15. leta; kategoriji fantov in deklet sta bili v obeh starostnih skupinah združeni, končni razvrstitvi pa sta bili ločeni. Igralo se je po švicarskem sistemu – časovna omejitev na tekmovalca je bila 15 minut (http://www2.arnes.si/~osljjk1s/dogodki_1516/tekmovanja/06_sah/sah.htm). Nova pravila zahtevajo posebno zbranost, ker vsaka nemogoča poteza takoj izgubi, pri najmlajših pa sta bili dovoljeni dve napaki. Med fanti do 15 let je bil z 8. mestom najbližji državnemu prvenstvu Gašper Dečman, sledili so še J. Podgoršek, A. Pavlič in N. Pestotnik. Med fanti do 12 let je bil z 10. mestom najbližje državnemu prvenstvu Luka Hribar, sledili pa so še M. Tomelj, Ž. Avbelj, J. Slokan, M. Cerar, A. Šinkovec, L. Pavlič in J. Lekan.

20. posamično osnovnošolsko državno prvenstvo  je bilo organizirano na Osnovni šoli Kozje 10. januarja 2016 po švicarskem sistemu, 9 kol. Med 40. tekmovalkami je Tajda Tomelj zasedla 35. mesto s 3,5 točkami. Za uspeh ji čestitamo, vendar bo treba za višje uvrstitve še precej resnega učenja skrivnosti šahovske igre.

Tajdi in vsem ostalim tekmovalcem čestitamo, ker so zbrali pogum in pokazali željo, da se udeležijo tekmovanja. Prav tako gre zahvala mentorju Damjanu Gašpariču in Viktorju Jemcu za ustrezno pripravo. Zahvala pa tudi gospodu Janezu Tomelju za prevoze in ostalim staršem za vztrajno sodelovanje in pomoč za dvig kvalitete šahovske umetnosti v Črnem grabnu.

Viktor Jemec, fotografije: D. Gasparič in J. Tomelj

Oglejte si tudi