Logo MojaObčina.si

Lukovica

DANES
-1°C
-2°C
JUTRI
1°C
-3°C
2991

Predstavitev knjige Draga Bajta

V petek, 24. marca 2017, ob 19. uri, v kulturnem domu A. M. Slomška v Šentvidu pri Lukovici je naš občan in krajan Rafolč, g. Drago Bajt predstavil svojo knjigo, ki je izšla lani. Na preprost način je razložil nastanek socialističnega realizma v raznih oblikah (literarni, arhitekturni, glasbeni, itd…), ki je v ilegali nastajal že takoj po prvi svetovni vojni.

Knjigo z zanimivim naslovom:  KAR JE SONCE ZA LUNO, TO JE RUSIJA ZA NAS - Kaj je socialistični realizem je bila zanimivo predstavljena ob spremljavi elektronskih slik, predvsem nekaterih znanih plakatov in veličastnih spomenikov.  Knjiga je literarnozgodovinska monografija, ki prva pri nas celovito orisuje doktrino socialističnega realizma v Sovjetski zvezi (od 1917 do 1990) in pri nas (v letih 1946–52), ko je bila edina dovoljena smer v sodobni umetnosti. Ker je šlo za vsiljeno pisanje pod diktatom zmagovite socialistične politike in Komunistične partije, se je hitro izpela. Pesmi o udarnikih v delovnih brigadah in debelih romanov o agrarni reformi in kmetijskih zadrugah ali delavskih stavkah ljudje pač niso mogli dolgo brati. Ne smemo pa pozabiti, da je imel socrealizem pri nas tudi svoje avtohtone korenine, npr. v proletarski poeziji Klopčiča ali Seliškarja ali v literarnem ustvarjanju med NOB. Danes je povsem jasno, da je bila to umetnost totalitarne države, kakršna je bila tudi Jugoslavija; bila je torej umetnost, ki naj bi družbeno angažirala in vzgajala državljane.

Po predstavitvi knjige se je razvnel še prijeten razgovor o preteklosti in tudi sedanjosti. Škoda le, da  ni bilo več mladih, da bi  spoznavali polpretekle dogodke. Zgodovina je učiteljica življenja.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij