Logo MojaObčina.si

Lukovica

DANES
2°C
-3°C
JUTRI
2°C
-4°C
Deli
5454

V Rafolčah imamo med prvimi v občini Lukovica AE defibrilator

V ŠTD Rafolče nam je uspelo, da smo skupaj s pomočjo donatorjev realizirali nakup avtomatskega eksternega defibrilatorja Defibtech Lifeline (AED). Največ zaslug za to človekoljubno dejanje ima pobudnik in član ŠTD Stane Breznik. Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. V odločilnih trenutkih, ko oseba doživi nenaden srčni zastoj so odločilne minute in sekunde. Z vsako minuto, ko srce ne bije, se možnost za preživetje zmanjša za 7-10%. Redki preživijo po 10 minutah brez defibrilacije in oživljanja. V Sloveniji vsako leto umre za zastoji srca skoraj 5000 ljudi.

V četrtek, 18.maja 2017 ob 17.00 uri, je bilo organizirano strokovno usposabljanje na temo varne uporabe AED in postopkov oživljanja v brunarici. Glede na nujnost poznavanja postopka delovanja z napravo in bolnikom, se je udeležilo premajhno število krajanov, tako bo organiziranih še nekaj predstavitev. AED je nameščen, v zato posebej prirejeni omarici, ob vhodu v brunarico ŠTD Rafolče in je na voljo vsem, ki bi ga utegnili potrebovati, 24 ur na dan vseh 7 dni v tednu. Ob odprtju omarice se vklopi alarm le ta pa se ob zaprtju le te samodejno izključi.

Naprava AED je sestavljena iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Na ohišju lahko najdemo 2 gumba za vklop in proženje električnega sunka in zvočnik preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku. Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak. Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešiš življenje. Na predavanju smo si zapomnili:

  • AED je popolnoma in varna naprava, ki jo lahko uporablja vsakdo!
  • Samo uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita!

Poskrbimo za življenja svojih bližnjih in se usposobimo, da bomo lahko pomagali v kritičnih trenutkih, ki jih naj bi bilo čim manj. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij