Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

ČLANI IN KRVODAJALCI KO RK RAFOLČE SO OBISKALI ŠTAJERSKO

V soboto, 9. septembra 2017, smo krenili proti Štajerski. Najprej smo se ustavili v Šentjurju in si ogledali Muzej južne železnice. Sprejel nas je g. Mihael in nam predstavil zgodovino železnice, bogato arhivsko gradivo in železniške naprave. Na pot nas je pospremil s piskom piščalke in dvignjenem loparjem in počutili smo se kot na vlaku.
Za malico smo se ustavili v Šmarju pri Jelšah, kjer so nas postregli z dobro obaro in kapljico iz domačega okoliša, sledile so še sladke dobrote naših članic. Kmalu smo se vrnili na »sivo pot« proti Rogatcu. Pričakala nas je vodička Stanka in nas pospremila do čudovite cerkve sv. Jerneja, gospod župnik Andrej Grobelnik pa je predstavil njeno zgodovino.


Obiskali smo tudi obnovljeni dvorec Strmol, kjer nas je ga. Stanka popeljala skozi zgodovino in prikazala tkanje na statvah. Iz dvorca smo se odpravili na ogled muzeja na prostem ob vznožju Donačke gore, kjer ohranjajo ljudsko stavbarstvo. Ga. Irena nam je prikazala življenje v preteklosti in naši starejši člani so se vživeli v svoje otroške dni.

Bili smo tudi v črni kuhinji in čeprav smo malo zamudili peko žulik (ko je mati mesila kruh, je otrokom dala testo, ki so ga svaljkali – žulili), smo vseeno še tople pojedli.


Izlet smo zaključili v gostišču Špica, kjer smo poklepetali in se zavrteli ob zvokih Lenartove harmonike.


Najlepša hvala gospe Jani za vodenje, prevozništvu Gerčar za udoben prevoz, vsem članom, ki so pripravili razne dobrote, ter OZ RK Domžale in KS Rafolče.

Tekst: Petra Zajc in Viktor Jemec
Foto: Stane Gerčar

Oglejte si tudi