Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
17°C
9°C
6707

Tudi v Logatcu konstruktivna predstavitev pobude za državni prostorski načrt (DPN) za nadgradnjo železniške proge na odseku Borovnica-Logatec

Zasnova nadgrajene dvotirne proge med Borovnico in Logatcem praviloma sledi obstoječi progi le v bližini železniških postaj ter na krajšem vmesnem odseku nad Bistro, sicer pa je potek proge večinoma nov, v velikem delu po novih predorih, saj zaradi zelo zahtevnega terena ni mogoče izkoristiti obstoječe trase za bistveno povišanje hitrosti. Celovito se nadgradi postaja Logatec.

V Logatcu je bila v torek, 28. 2. 2023, predstavljena pobuda za nadgradnjo železniške proge na odseku Borovnica-Logatec. Po uvodnem pozdravu s strani župana Berta Menarda, ki nadgradnjo podpira, so udeleženci izvedeli, kaj je namen in cilj te pobude. V zaključku pa so bili podani tudi predlogi za izboljšave. Predstavitev so vodili predstavniki pripravljavca (Ministrstvo za naravne vire in prostor), pobudnik in investitor (Ministrstvo za infrastrukturo) ter izdelovalec načrta (Urbis, d.o.o.).

Osnovni namen nadgradnje je predvsem skrajšati potovalni čas.  Odsek je skupne dolžine 19 km in je od sedanjega krajši za 3,5 km, s tem pa se tudi skrajša potovalni ča za 9 minut. Obstoječa hitrost vlakov je 70-85 km/h, predvidena pa 130-160 km/h. V sklopu priprave DPN je tudi načrt ukinitve vseh nivojskih križanj oz. vzpostavitev izvennivojskih. 

Časovnica pa predvideva, da bo v 5 letih sprejet DPN, po tem sledijo projekti za pridobitev gradbenega dovoljenja in sama gradnja v naslednjih 5 letih. Stroški izgradnje so bili v maju 2022 ocenjeni na 561 MIO €, v postopku pa je narejena Analiza stanja prostora, kjer so evidentirani vsi varovalni režimi.

 

Javnost ima možnost podati pripombe do 10. 3. 2023 na pripravljenem obrazcu.

Dodatne informacije lahko pridobite pri pripravljavcu DPN preko elektronske pošte: gp.mnvp@gov.si

Na občinski spletni strani lahko v zvezi z omenjeno vsebino več preberete na https://logatec.si/index.php/predpisi/predlogi-predpisov/dpn/6098-objava-pobude-za-drzavni-prostorski-nacrt

Na tem mestu bomo objavili tudi ostalo gradivo, ki ga bomo prejeli s strani ministrstva.

 

Občinska uprava

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi