Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Razstava ilustracij Aline Asberge Nabergoj v Upravnem centru Logatec

Ob kulturnem prazniku v Avli Upravnega centra predstavljamo razstavo ilustracij Aline Asberge Nabergoj, ki so nastale za otroško slikanico »Na gregorjevo se ptički ženijo«. Ilustratorka je besedilo pravljičarja Romana Trevna prelila v živahne, barvite upodobitve. Slike nas peljejo skozi zgodbo o svetem Gregorju, ki je pred davnimi časi prišel v naš kraj in s pomočjo ajdovskih deklic, studenčnic in budigojev prebudil pomlad. Pisec je s svojo domišljijo povezal v pravljico elemente slovenskega ljudskega izročila – tradicijske predstave gregorjevega in pripovedke o Ajdih. Gregorja so vedno obdajale ptice, toda izmed vseh ptic je na njegovi rami najraje posedala golobica Jasna. Nekoč je na svoji poti srečal lačne otroke in jim s pomočjo golobice Jasne, babice Krasne in ostalih gozdnih živali pripravil gostijo, kjer je tudi poročil zaljubljena vodomca. In od takrat naprej velja rek: »Na Gregorjevo se ptički ženijo.

V spremnem besedilu slikanice je etnologinja in kulturna antropologinja Mirjam Perez Zelenc orisala tradicijske predstave o gregorjevem na slovenskem. Knjigo je uredila in oblikovala Brigita Vehar in bo izšla pri Mimetik design. Logaška izpostava JSKD je podprla nastanek likovne opreme in pripravila razstavo ilustracij.




Alina Asberga Nabergoj (1980) je rojena v kraju Ogre v Latviji. V Rigi je končala likovno osnovno šolo, učila se je knjigoveštva in knjižnega oblikovanja, zaključila je 5 letni program »Oblikovanje oglasov in interierjev« na srednji šoli za likovno umetnost in oblikovanje. Poučevala je slikanje na porcelan in usnje v centru obšolskih dejavnosti v Rigi, nato likovno umetnost v Centru za usposabljanje Saule. Od leta 2005 živi in dela v Sloveniji, kjer si je ustvarila drugi dom. Že od otroštva je risala in slikala v različnih tehnikah, najprej s flomastri in svinčniki, nato z akvareli, oljnimi pasteli in nazadnje z olji. Veliko uporablja mešano tehniko. Ob restavratorskem delu, se je pri retuširanju fresk navdušila za ustvarjanje v tehniki beneški stil retuše. Sodelovala je na likovnih kolonijah »Umetniki za Karitas«, »Slovenija odprta za umetnost«, »Lions Klub«, »Zlata ribica« in tudi v projektu »Art Market« v Ljubljani. Razstavlja samostojno in skupinsko.

Oglejte si tudi