Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Razglas velike požarne ogroženosti naravnega okolja v občini Logatec

župan Občine Logatec je na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju z današnjim dnem razglasil veliko požarno ogroženost naravnega okolja za občino.

 

Izvajanje nadzora in požarnih straž bo v domeni prostovoljnih gasilskih društev ter enot Civilne zaščite.

 

Z navodili za izvajanje požarnih straž in preventivnih aktivnosti v zvezi s preprečevanjem nastanka požara v naravi lahko le s stražami in opozarjanjem preprečujemo večje dogodke, s katerimi bi bile gasilske enote še bolj obremenjene.

 

Ukrepi požarne varnosti, ki izhajajo iz razglašene požarne ogroženosti okolja, so:

 

  1. Preventivno opazovanje (požarne straže)
  2. Zagotovljena povečana pripravljenost gasilske operative
  3. Opozarjanje prebivalstvaoz. javnosti 
  4. Prepovedi
  5. Obveznost prijave požara

 

Preventivno opozarjanje se izvaja v času razglašene velike oz. zelo velike požarne ogroženosti v občini. Opazovanje izvajajo prostovoljna gasilska društva na svojem teritorialnem okolišu v obliki »požarnih straž«, ki naj se vršijo po naslednjem urniku:

 

  1. med delavniki v popoldanskem času, in sicer od 17.00 do 20.00,
  2. ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 10.00 in 12.00 uro in med 17.00 in 20.00 uro.

 

Obenem pa morajo požarno stražo izvajati tudi lastniki oziroma upravljavci gozdov ali drugih zemljišč, če imajo za to usposobljene osebe.

 

 

  1. izvajanju preventivnega opazovanja morajo prostovoljna gasilska društva in druge enote ZRP voditi evidenco opazovanj in drugih ukrepov ter podatke sproti javljati ReCO (obenem tudi čas odhoda, število gasilcev in vozil, čas prihoda ter ob lokaliziranju požara in kršiteljev prepovedi, po potrebi prositi za pomoč policije ali inšpekcije) ter GZ Logatec. GZ Logatec pa mora tedensko dostavljati Občini Logatec – štabu Civilne zaščite zbirna poročila o opravljenih preventivnih opazovanjih in ukrepih gasilcev v občini in sicer od dneva, ko je sta župan ali iz Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko oz. zelo veliko požarno ogroženost.

 

Gasilska društva naj bodo v času razglašene povečane požarne ogroženosti pripravljena na intervencijo v vsakem trenutku oz. glede na dosegljivost članov društva.

Poveljniki društva, njihovi namestniki oziroma katerikoli drugi člani društva, ki imajo v uporabi pozivnike ZiR in mobitele, naj jih imajo stalno pri sebi v primeru sklica njihovih enot iz strani Regijskega centra za obveščanje.

Prav tako morajo društva v času požarne ogroženosti pripraviti in usposobiti opremo, nujno potrebno za gašenje požara oz. skrbeti za to, da bo oprema v vsakem trenutku dosegljiva in brezhibna.

Opozorila ter navodila prebivalstvu v občini se izvajajo preko obvestil o razglasitvi velike oz. zelo velike požarne ogroženosti, ki jih Občinski štab Civilne zaščite posreduje medijem v občini in preko opozarjanja gasilskih enot, ki vršijo požarne straže na terenu.

Ob razglašeni požarni ogroženosti in ukrepih varstva pred požarom je prepovedano kuriti, kuriti kresove, požigati na območju ob infrastrukturnih objektov, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar; izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja, ki lahko ogrozijo gozd in izvajati ognjemete.

Nadzor nad izvajanjem oz. upoštevanjem prepovedi izvajajo PGD-ji, vsako na svojem požarnem okolišu, Občinska inšpekcija, enote Civilne zaščite, Policijska postaja Logatec ter Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Prepovedi veljajo do preklica požarne ogroženosti, ki ga lahko razglasijo Ministrstvo RS za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje ter župan občine Logatec na podlagi razglasa iz Uprave RS za zaščito in reševanje oz. glede na razmere.

V 45.členu Zakona o varstvu pred požarom je predpisana obveznost prijave požara, ki se glasi:

1. Kdor opazi, da grozi neposredna nevarnost požara ali eksplozije oziroma kdor opazi požar, mora nevarnost odstraniti oziroma požar pogasiti, če to lahko stori brez nevarnosti zase in za druge.

2. Če tega ne more storiti, mora takoj obvestiti najbližjo gasilsko enoto, center za obveščanje (112) ali policijsko postajo. Pri tem mu mora pomagati vsak, ki razpolaga s sredstvom za zveze ali prevoznim sredstvom.

Štab CZ Občine Logatec

 

Oglejte si tudi