V društvu KTD Hotedršica smo pripravili virtualno delavnico z naslovom Peka vahčev.
Spodaj sledi zapis......na fb strani KTD Hotedršica pa si lahko tudi ogledate posnetek.
VAHČ je bil za dlan velik hlebček, ki je imel običajno na vrhu križec. Hlebček je bil narejen iz črne pšenične moke. Pogosto so mu gospodinje dodajale koruzno moko, da je bil kruh bolj obstojen. Spečen je bil v krušni peči. Pri revnejših kmetijah, ali ko je bila letina slabša (ali če je bila gospodinja skopuška) je bil lahko vahč celo iz ovsen oz. ržene moke. »Bralo« se jih je dan pred Vsemi Svetimi in pred Zahvalno nedeljo.
Vahče so nabirali revnejši otroci - otroci bajtarjev in kajžarjev, ki so se zbrali v manjše skupinice in z žaklji hodili od kmetije do kmetije brat vhače. Ko so stopili v hišo so se pred gospodinjo pokrižali, zmolili Očenaš in Zdravo Marijo, najmlajši otroci pa Sveti angel. Nato je gospodinja stopila do jerbasa kjer je hranila vahče in vsakemu otroku izročila po enega. Otroci so se zahvalili z besedami: »Bog se usmili duš v vicah.«
Doma so vahče razdelili še med ostale bratce in sestrice. To je bil za otroke iz revnejših družin zelo pomemben dan, saj je bil kruh dragocen in zelo redko so se ga do sitega najedli.
Med sabo so otroci radi primerjali kdo je dobil večji in boljši vahč. Zelo dobro pa so tudi vedeli, katera gospodinja na vasi je skopuška in katera peče najboljše vahče.




