Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Občinska zemljišča dobila skrbnika

Občina Postojna je v spomladanskih mesecih uspešno izpeljala javni poziv za skrbniško varstvo kmetijskih zemljišč na Planinskem polju, ki jih je odkupila v okviru projekta KRAS.RE.VITA.

Skrbništvo naravne vrednote je eden izmed ukrepov varstva naravnih vrednot, ki obsega izvajanje posameznih nalog varstva naravne vrednote. Varstvo se v takem primeru zagotovi s sklenitvijo t. i. pogodbe o skrbništvu naravne vrednote z osebo, ki ni lastnik naravne vrednote ali nepremičnine na zavarovanem območju.

V našem primeru je naravna vrednota Planinsko polje, natančneje odkupljena zemljišča, za katera smo prav s pomočjo izbire skrbnika naravne vrednote uredili dolgoročno skrb zanje ter jih tako trajno namenili dejavnosti ohranjanja narave. Skrbništva naravnih vrednot niso ravno pogost način varovanja narave, sploh pa v tako velikem obsegu. Občina Postojna in Notranjski muzej Postojna, ki je imel pri pozivu vlogo priprave strokovne podlage za izvajanje samih nalog skrbništva, sta na tem področju vsekakor orala ledino.

A z veliko entuziazma in truda za iskanje dolgoročne rešitve za odkupljena zemljišča nam je v zadnjih dneh meseca aprila uspelo podpisati pogodbo o skrbništvu z Miho Petkovškom, domačinom iz Planine. Ta je s podpisom pogodbe nase prevzel naloge skrbništva za 25.1 hektarjev zemljišč, odkupljenih v okviru dveh varstvenih ciljev projekta, vse do konca leta 2027.

Z aktivnim izvajanjem nalog navedenih v Akcijskem načrtu za izboljšanje stanja in zagotavljanje dolgoročnega upravljanja, ki je sestavni del pogodbe, je začel pred kratkim. Skupni terenski dan je bil namenjen odstranjevanju invazivnih tujerodnih vrst rastlin, ki smo jih tekom terenskih del v preteklih letih zasledili na posameznih odkupljenih zemljiščih. Z zemljišč smo odstranili enoletno suholetnico, zlato rozgo (tako kanadsko kot orjaško) in črnoplodni mrkač.

V poletnih mesecih bo naloge skrbništva nadaljeval s košnjo, izvedeno s prilagojenimi kmetijskimi praksami. V zimskih mesecih pa bo skrbel za že oblikovane mejice, ki so prisotne na odkupljenih zemljiščih ter na dveh izmed njih še dodatno sčistil lesno zarast. To bo obnovilo ciljne habitate ter v prihodnje omogočilo prilagojeno kmetijsko rabo.

Z izvajanjem nalog skrbništva bomo tako na dolgi rok prednostno izboljšali dva habitatna tipa, ki sta v zadnjih letih na Planinskem polju v drastičnem izginjanju – travniki s prevladujočo stožko na karbonatnih, šotnih ali glineno-muljastih tleh ter bazična nizka barja. Istočasno bomo s tem izboljšali stanje habitatov za kosca, pisano penico in travniško morsko čebulico ter še za veliko drugih vrst, ki si z njimi delijo življenjski prostor.

 

Pripravili: Tanja V. Jagunić in Nina Doles, koordinatorki projekta KRAS.RE.VITA

Fotografije: N. Doles

Oglejte si tudi