Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

LOGAŠKI ZBORI SO S PESMIJO POZDRAVILI POMLAD

Tradicionalni praznik zborovskega petja v občini Logatec vsako leto obeležimo s preglednimi pevskimi revijami, na katerih se predstavijo pevske zasedbe iz naše občine. V organizaciji logaške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti potekajo že skoraj četrt stoletja. Na območnih pevskih revijah, ki so se odvile konec tretjega aprilskega tedna v Rovtah in Logatcu, je letos nastopilo 349 pevcev iz logaških otroških in mladinski zborov ter odraslih vokalnih zasedb. Koncerte sta strokovno spremljala zborovodja Tomaž Pirnat in Fernando Pablo Mejias, programe pa je povezovala Maruša Mele Pavlin.

Revija otroških in mladinskih zborov vsako leto poteka v sodelovanju z eno od osnovnih šol. Tokratna 54. območna revija ZAPOJMO POMLADI je potekala v organizaciji Območne izpostave JSKD Logatec in so-organizaciji Osnovne šole Rovte. Pred polno dvorano obiskovalcev se je v petek, 19. aprila 2024, na odru Doma Krajanov v Rovtah predstavilo 10 zborov. Navzoče je v začetku pozdravila ravnateljica Osnovne šole Rovte Aleksandra Urbas. Poudarila je pomen dejavnosti, ki pripomorejo k celostnemu pozitivnemu oblikovanju osebnosti in v katerih mladi razvijajo ter nadgrajujejo svoje sposobnosti. Med temi ima zborovsko petje pomembno vlogo. Pohvalila je zborovodje za njihov trud in vztrajnost pri delu z mladimi pevci, prav tako tudi starše, ki spodbujajo in podpirajo svoje otroke pri petju v zborih.

Revija OPZ in MPZ, ravnateljica OŠ Rovte Aleksandra Urbas, foto: Eva Križaj

Na koncertu, ki je potekal v dveh delih, so v prvem delu pomladi prepevali pevci šestih otroških zborov; Otroški pevski zbor OŠ Rovte (1.-2. razred) in Otroški pevski zbor OŠ Rovte (3.-5. razred) pod vodstvom Estere Stojko, Otroški pevski zbor OŠ Tabor Logatec pod vodstvom Nine Žakelj, Otroški pevski zbor Hotedršica s podružnične šole OŠ Tabor pod vodstvom Simona Šubica, Otroški pevski zbor OŠ 8 talcev Logatec pod vodstvom Neže Rudolf in Otroški pevski zbor Adoramus pod vodstvom Katarine Kokalj.

OPZ Adoramus, foto: Eva Križaj

Po kratkem premoru so v drugem delu koncerta nastopili še pevci štirih mladinskih zborov; Mladinski pevski zbor Glasbene šole Logatec pod vodstvom Klare Maljuga, Mladinski pevski zbor Adoramus pod vodstvom Eme Verdinek, Mladinski pevski zbor OŠ Rovte pod vodstvom Jošta Cankarja in Mladinski pevski zbor OŠ Tabor Logatec pod vodstvom Simona Šubica.

MPZ OŠ Tabor Logatec, foto: Eva Križaj

Zborovodje so ob zaključku posameznega dela koncerta prejeli priznanja območne izpostave JSKD.

Strokovni spremljevalec Tomaž Pirnat je pohvalil izvedbo revije in gladek potek prireditve ob odlični podpori gostiteljske šole. Po zaključku revije je zborovodjem v pogovoru podal ocene nastopa in nasvete ter spodbude za nadaljnje delo. Pohvalil je splošno visoko zvočno kvaliteto vseh zborov in pozdravil podporo, ki jo območna izpostava JSKD nudi zborom v obliki delavnic, v katerih so udeleženi zborovodje skupaj s svojimi pevci.


Naslednji dan, v soboto, 20. aprila 2024 pa se je v Jožefovi dvorani Doma Marije in Marte v Logatcu odvila prav tako že 54. območna revija odraslih pevskih zasedb KO ZAPOJEJO... Nastopilo je pet prijavljenih logaških zasedb, navzoče pa je pozdravil in nagovoril tudi župan Občine Logatec Berto  Menard. S slovenskimi ljudskimi in ljudsko iz Venezuele ter umetnimi domačih in tujih skladateljev so se predstavili Vokalna skupina Anima pod vodstvom Boštjana Verdinka, Ženski pevski zbor Društva upokojencev Logatec pod vodstvom Matije Logarja, Pevska skupina Taborke pod vodstvom Zdravka Novaka, Mešani zbor pevskega društva "Notranjska" pod vodstvom Viktorije Celarc in Mešani pevski zbor Adoramus, ki ga vodi Marjan Grdadolnik, v njegovi odsotnosti pa je zbor nastopil pod vodstvom  Mariane Cecilie Grohar. Revija se je zaključila s skupno pesmijo, Privškovo TAM KJER SEM DOMA, v priredbi Damijana Močnika in ob klavirski spremljavi Cecilije Grdadolnik. Na odru zbranim pevcem vseh zasedb je dirigirala zborovodkinja Mariana Cecilia Grohar, vodje zasedb pa so na koncu iz rok vodje logaške izpostave JSKD prejeli priznanja. Program je povezovala radijska voditeljica Maruša Mele Pavlin, po reviji pa se je z zborovodji pogovarjal in jim podal povratno informacijo o nastopu strokovni spremljevalec Fernando Pablo Mejias, ki je tudi pohvalil koncert, organizacijo in potek prireditve. Dogodek se je zaključil z druženjem nastopajočih v preddverju dvorane, ob odlični zakuski s kmetije Fečur.

zborovodje z leve: Boštjan Verdinek, Zdravko Novak, Matija Logar, Viktorija Celarc, Mariana Cecilia Grohar, foto: Eva Križaj

Poleg teh petih zasedb v prihodnje pričakujemo tudi vse, ki smo jih letos pogrešali in druge, ki se do sedaj revije še niso udeležile. Saj so območne pregledne revije namenjene predstavitvi vseh delujočih zasedb v občinah na območju posameznih izpostav Sklada. So strokovno spremljane, s čimer udeležencem zagotavljajo strokovno povratno informacijo in podporo. Poleg tega pa sodelujočim na reviji, logaška območna izpostava JSKD nudi dodatno podporo v obliki izobraževanj po posameznih  zborih. Skupine razvrščene na regijsko ali državno kvalitetno raven pa se lahko prijavljajo na regijske in državne revije in tekmovanja. Na letošnjih logaških revijah so regijsko raven dosegli Mladinski zbor Adoramus in Mladinski zbor OŠ Tabor, Pevska skupina Taborke in Mešani zbor "NOTRANJSKA", državno raven pa Mešani zbor KUD Adoramus.

Oglejte si tudi